Beredskab virker ikke godt nok

Esbjerg er en af de kommuner, som har et beredskab til at hjælpe seksuelt misbrugte børn og deres familier. Men generelt er kommunerne ikke gode nok, siger Red Barnet.

De danske myndigheder er ikke godt nok gearet til at hjælpe seksuelt misbrugte børn og deres familier. Det mener Red Barnet, efter at 21Søndag de sidste par uger har afdækket to tilfælde, hvor seksuelt misbrugte børn måtte vente i op til to uger på at få psykologhjælp.

Har ikke fagpersoner

- Et af hovedproblemerne i kommunerne er, at de ikke har fagpersoner, som kan støtte og give krisehjælp - og samtidig være den, der hjælper og guider sagsbehandleren med at træffe de rette beslutninger på de rette tidspunkter, siger psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet.

Fire ud af fem

En ny rapport fra Servicestyrelsen viser ellers, at fire ud af fem kommuner i Danmark har et beredskab - eller er ved at udfærdige et beredskab for, hvad kommunen skal gøre, når et barn har været udsat for seksuelt misbrug.

Datter måtte vente to uger

Esbjerg er en af de kommuner, som har et beredskab.

Alligevel fortalte faderen til en pige, der havde været udsat for et alvorligt seksuelt overgreb, for to uger siden i 21Søndag, at datteren måtte vente næsten to uger, hvis hun skulle have psykologhjælp hos kommunen.

Dengang udtalte formanden for børne- og familieudvalget i Esbjerg, Hans Erik Møller (S), om kommunens beredskab:

- Esbjerg kommune er en af de kommuner, som har bibeholdt et psykologisk center for børn og unge, som faktisk var i de gamle amter. Det er der mange kommuner, som ikke har - og jeg synes faktisk, det er et godt serviceniveau, vi kører i Esbjerg kommune.

Kritik af kommuner

Nu kan 21Søndag så afdække endnu et eksempel på en seksuelt misbrugt pige, som måtte vente 14 dage på at få psykologhjælp. Denne gang i Københavns Kommune - som også har et beredskab.

Derfor retter Red Barnet nu kritik mod de danske kommuners praksis, når en misbrugssag dukker op.

- Det er helt tydeligt at beredskabet ikke er godt nok. Det er vigtigt at have et beredskab, men det er også vigtigt at se på, om det nu fungerer efter hensigten. Og jeg ved blandt andet, at Københavns Kommune har besluttet at revidere sit beredskab, fordi det ikke fungerer godt nok, siger Kuno Sørensen.

Svensk eller norsk model?

I stedet mener Red Barnet, at myndighederne bør se mod Norge og Sverige, hvor specialiserede centre - såkaldte børnehuse - hjælper i sager om seksuelle overgreb mod børn.

- Den røde tråd er helt klar hele vejen i gennem. Man får samlet nogle centrale personer, så man får lavet de indsatser på de rette tidspunkter med de rette fagfolk, som ved lige præcis, hvad de skal gøre, for det har de prøvet før, siger Kuno Sørensen.

Alvorlige konsekvenser

Faren til en af de seksuelt misbrugte piger fra Esbjerg mener ligeledes, at de danske kommuner bør kopiere den svenske model:

- Det har så alvorlige konsekvenser for vores familie og den måde vi lever på, at vi er nødt til at have bistand til at binde trådene sammen.