Beredskabsformand: Spareplan er en katastrofe

Det statslige beredskab skal spare 125 mill. kr. Fire ud af seks beredskabscentre i Danmark i fare. Måske forsvinder centret i Haderslev.

Niels Bonde Jensen: - Jeg håber folketingspolitikerne skynder sig med at stoppe spareplanen.
Niels Bonde Jensen: - Jeg håber folketingspolitikerne skynder sig med at stoppe spareplanen.
Foto: HOD

Enhedslisten har - med støtte fra de konservative - forsøgt at få flertal for at droppe besparelsen. Uden held.

- Det er en katastrofe for det danske beredskab, som vi kender det i dag, siger stedfortrædende formand for HOD - Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, Niels Bonde Jensen til TV SYD.

Han er samtidig kolonnechef i Beredskabscenter Sydjylland, men udtaler sig alene som formand for HOD.

- Besparelsen på de 125 mill. kr. svarer budgetmæssigt til, at fire ud af de seks beredskabscentre må lukke og slukke, siger han.

Niels Bonde Jensen vil dog ikke pege på, hvilke centre det kan gå ud over.

- Umiddelbart vil udgangspunktet jo nok være at placere et i Jylland og et på Sjælland, men det er en politisk beslutning, som sikkert bliver både beskidt og blodig, siger han.

Borgmestre er allerede i gang med at tale godt for netop deres regionale beredskabscenter. Sådan som de fire sønderjyske borgmestre har gjort det i et brev til Forsvarsministeriet.

- Det bliver kommunerne, der må overtage de opgaver, som beredskabscentrene ikke længere får penge til, og det koster jo, siger Niels Bonde Jensen.

I Haderslev er der 52 fastansatte, 70 værnepligtige samt en gruppe frivillige. Det årlige budget her er på 30 mill. kr.

- Foreløbig har beredskabscentrene sparet 25 mill. kr. ved at udskyde investeringer i anlæg og for eksempel nye køretøjer. Men det kan vi kun gøre i en kortvarig periode. Derefter må der ske noget drastisk, siger han.

Niels Bonde Jensen håber dog stadig på, at folketingspolitikerne ændrer holdning og ser på spareplanen igen. Med meget mildere øjne.