Berlin støtter danske skoler

Det tyske parlament, Bundestag, støtter også i 2012 det danske mindretal, oplyser netavisen nordschleswiger.dk.

Finansudvalget i Berlin har enstemmigt vedtaget, at de danske mindretalsskoler også i 2012 ekstraordninært modtager 3,5 millioner euro fra den tyske stat.

Det danske mindretal og den tidligere danske regering har protesteret mod en nedskæring på ialt årligt 4,7 millioner euro fra landet Slesvig-Holsten til de danske mindretalsskoler i

Sydslesvig. For at undgå skolelukninger og for at undgå en belastning i det dansk-tyske forhold hjalp parlamentet i Berlin sidste år ekstraordninært med 3,5 millioner euro.

Landet Slesvig-Holsten var heller ikke i 2012 villig til at trække sine besparelser tilbage, så derfor stod det danske mindretal igen i en vanskelig økonomisk situation.

Pres fra Danmark

Både den nye statsminister Helle Thorning-Schmidt og sidst udenrigsminister Villy Søvndal har under sit møde med hans tyske amtskollega Westerwelle opfordret Tyskland til en løsning på det danske mindretals akute problemer, og det har nu medført, at parlamentet i Berlin igen ekstraordinært har bevilliget 3,5

millioner euro i 2012 til de danske mindretalsskoler.

Når Berlin understreger, at beløbet igen er ekstraordinært, så skyldes det, at forbundsregeringen i Berlin mener, at løsningen bør ligge i Slesvig-Holsten, som har det kulturpolitiske ansvar for det danske mindretal i Sydslesvig.

Den nuværende delstats-regering af CDU og FDP i Kiel har afvist dette ønske fra Berlin for - som det hedder - at undgå "græske tilstande i Berlin".

En mulig ny regering efter valget i foråret 2012 under ledelse af SPD har dog allerede tilkendegivet, at den vil tilbagekalde besparelserne hos det danske mindretal, som har betragtet de slesvig-holstenske nedskæringer som "diskriminering".