Bertel har fået inddraget sit klippekort

Knap 600 ældre, hjemmeboende borgere har fået inddraget deres klippekort til en halv times ekstra hjemmepleje pr. uge. Og der er ikke penge til at de kan få det tilbage næste år.

Bertel Schmidt i Skærbæk er en af dem. Han valgte at bruge sin halve ekstra time til at have nogen at snakke med. Man det er slut nu, fordi Tønder Kommune har valgt at bruge pengene til hjælpemidler og praktisk hjælp.

Tønder er ikke den eneste kommune, hvor politikerne har inddraget klippekortet til pensionister, der ikke bor på plejecentre.

 

quote

- Det er benhårde prioriteringer hele tiden. Vi ønskede ikke at skære på praktisk hjælp, og vi ønskede at få styrket hjælpemiddelområdet. Så sådan foregår politik.

Irene Holk Lund, udvalgsformand, Venstre, Tønder

 

Der var glæde på alle danske plejecentre, da regeringen satte penge af til at give de ældre et slags klippekort til en halv times ekstra hjælp. Klippekortet kan bruges til f.eks. at komme til familiefest, besøge et gravsted, samtaler og ekstra rengøring.

Vi havde nogle vældig gode snakke

De kan spare den halve time op, så de senere har en time eller to til deres ønske.

Ældre i private boliger fik samme tilbud. Men i Tønder  har politikerne besluttet at inddrage klippekortet for den gruppe.

Og 84-årige Bertel Schmidt i Skærbæk var glad for sit klippekort.

- Jeg brugte det kun til at sidde og snakke. Vi havde nogle vældig gode snakke, siger han til TV SYD.

Kritisabelt og bekymrende

Det undrer Ældre Sagen, fordi kommunen selv gjorde reklame for tilbuddet som middel mod ensomhed.

- Vi synes jo, at de ældre borgere, der sidder derhjemme, har ligeså meget brug for en klippekortsordning, siger bestyrelsesmedlem Karen Hansen, Ældre Sagen i Tønder Hostrup til TV SYD.

Hun bakkes op af underdirektør  Michael Teit Nielsen i organisationen:

- Vi ser desværre for mange eksempler på, at midlerne omdirigeres f.eks.  til at dække over andre besparelser. Det er kritisabelt og bekymrende, når eksempelvis Tønder Kommune stopper klippekortordningen til hjemmeboende hjemmehjælpsmodtagere og vil bruge midlerne  til noget andet.

Klippekortet er positivt, fordi den ældre borger har selvbestemmelse. Og det er grundlæggende i forhold til værdighed i hjemmeplejen, hedder det i en udtalelse fra Ældre Sagen.

- Derfor er det ekstra trist, at kommunen fjerner pengene lige her - direkte imod Folketingets ønsker, siger underdirektør Michael Teit Nielsen.

 

quote

Det er kritisabelt og bekymrende, når eksempelvis Tønder Kommune stopper klippekortordningen til hjemmeboende hjemmehjælpsmodtagere og vil bruge midlerne  til noget andet.

Michael Teit Nielsen, underdirektør, Ældre Sagen

Ingen penge i 2018

Men I Tønder er der ikke mange opmuntringer til de ældre hjemmeboende ældre borgere:

- Det er benhårde prioriteringer hele tiden, siger formand for Sundhedsudvalget, Irene Holk Lund, Venstre, til TV SYD. Vi ønskede ikke at skære på praktisk hjælp, og vi ønskede at få styrket hjælpemiddelområdet. Så sådan foregår politik.

Hun oplyser, at klippekortet ikke vender tilbage næste år.  Der er ikke sat penge af til klippekortet til ældre hjemmeboende i næste års budget.

Bertel Schmidt er en af 600 ældre, der har mistet sit klippekort. \n
Bertel Schmidt er en af 600 ældre, der har mistet sit klippekort. \n
Foto: Finn Grahndin TV SYD