Berygtet giftdepot bliver billigere at rense

Ny teknik kan lokke staten til at betale mere for at rense en af de giftigste områder i Danmark - Kærgård plantage.

Fakta om Kærgård Plantage:

I 5 år deponerede Esbjerg Kemi samtidig sprøjtemidler i Kærgård plantage.
 
Der er tale om en meget giftig cocktail af en række forskellige kemiske stoffer. Hvoraf en del hvert år stadig siver ud i Nordsøen. På en lang strækning af stranden ud plantagen har der siden 1964 været badeforbud.
 
Området overgik fra Ribe amt til Region Syddanmark ved kommunalreformen i 2007.  
 
Regionen og miljøministeriet har været i gang med en oprydning. Men mangler stadig meget. Oprensningen vurderes til at koste 100-125 millioner kroner. Området vil efter oprensningen stadig være forurenet i 20-25 år ud i fremtiden.

I det fredede naturområde mellem Vejers strand og Henne strand ligger et af Danmarks mest forurenende giftdepoter - Kærgård plantage. Nu kan et nyt forskningsprojekt måske gøre oprydningen 10 procent billigere.

I 17 år - fra 1956 til 1973, kørte grå tankbiler fra Grindstedværket i pendulfart med spildevand og kemisk affald, som de læssede af i klitterne. En del af giften siver stadig ud i Nordsøen, og der har været badeforbud siden 1964.

Oprydningen har været i gang i mange år, og den foregår stadig. Prisen er anslået til 100-125 millioner kroner.

”Intelligente” rør, som bores ned i jorden, skal med strøm måle modstanden mellem rørene. Dermed får de et præcist 3D-billede af, hvor forureningen ligger. Så kan de nøjes med at rense jorden lige netop der.

Region Syddanmark vil have gang i en oprensning af området og lægger pres på medlemmerne af Folketingets Miljøudvalg, der har været på besøg.

Formand for Udvalget for miljø, jordforurening og råstoffer i Region Syddanmark fortæller, at forskningsprojektet også kan komme andre til gode.

- Vi har cirka 5000 grunde, der er registreret som giftgrunde i region. Sådan en grund kan hurtigt komme op i et tocifret millionbeløb at få renset op. Hvis vi kan få udvikle nogle metoder her, som kan gøre det billigere, så har de folk en chance for, at vi kan løse problemet for dem, i stedet for at de kan vente i årevis.

Jørgen Fjeldsø Christensen, projekleder, region Syddanmark, kalder det for ”en skamplet i den fantastiske natur”.

- Hvis vi havde alle penge nu, så ville vi kunne gøre det indenfor en seks til ti år, anslår Jørgen Fjelsø Chistensen.

Forskningsprojektet sker i samarbejde med Aarhus Universitet. Det begynder i Kærgård Plantage i næste måned.