Bi-tyve på spil i Sønderjylland

Flere biavlere i Sønderjylland har den seneste tid været udsat for et noget usædvanligt tyveri. Gerningsmænd har stjålet deres bier.

Bityvene er dukket op efter et dårligt efterår og en lang vinter, hvor mange bier er døde, og alle biavlere har haft tab af bier. Det har fået prisen på bi-familier til at stige voldsomt.

En af de biavlere, der har været udsat for bi-tyveri, er formanden for Gl. Tønder Biavlerforening, Johannes Tychsen. I sidste uge fik han stjålet 10 små bi-familier og i nat var tyvene på spil igen, hvor de stjal otte store udviklede familier.

- Jeg er bare så ked af det. Jeg kan næsten ikke sætte ord på det. Det er så ærgerligt. Det er jo ikke kun bier. De er også vigtige for landmændene og bestøvningen i området, siger Johannes Tychsen fra Bredebro til TV SYD.

Se mere i TV SYD Nyheder kl. 19.30

Tyvene har været på spil om natten, hvor bierne er hjemme i deres kasser. Det gør det muligt at køre væk med dem, uden at de bliver aggressive.

Johannes Tychsen vil nu forsøge at sprede rygtet om bityvene gennem biavlerforeningerne. Bierne bliver sygdomskontrolleret og registreret. Derfor tror han, det er muligt at finde frem til dem.

- I biavlerkredse ved alle, at bier næsten er umulige at købe i år, så der må være nogen, der ved noget. Man får ikke lige pludselig mange bier med navn på fra en anden biavler, fortæller Johannes Tychsen.

To andre biavlere i området har været udsat for bi-tyverier. Ifølge Johannes Tychsen har politiet ikke haft kapacitet til at efterforske tyverierne.

En lille bi-familie i kostede i det tidlige forår op mod 1.500 kr. og siden har familierne vokset sig større. Sammen med den honning, de ville producere i løbet af året, er der tale om bekostelige tyverier.

Har du set en stjålet bi?

Deltag i debatten på www.facebook.com/tvsyd

Formanden for Dansk Biavlerforening, Knud Graaskov, udelukker, at der kan være tale om udenlandske tyve. Bierne kan nemlig kun transporteres over korte afstande om natten.

- Vi har prøvet det før andre steder i landet. Det er helt sikkert biavlere, der ved hvad de har med at gøre. Der er desværre brodne kar i branchen, siger Knud Graaskov til TV SYD.