TV der bevæger dig

Bilister på ulykkens rand

03:47

1 af 2

Bilisterne i Syd og Sønderjylland er blandt de værste syndere i trafikken. I en ny undersøgelse siger næsten fire ud af ti, at de inden for det sidste år har været ved at køre galt en eller flere gange, fordi de var uopmærksomme.

Bilisterne laver ting bag rattet, der fjerner deres opmærksomhed fra trafikken.

Pas på musikken

- Mobil-telefonen er en af årsagerne. Andre grunde kan være at samle ting op fra gulvet i bilen, finde ting i handskerummet eller skifte cd, siger Søren Berg, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Undersøgelsen omfatter 1014 personer. I Syd og Sønderjyllands Politikreds bekræfter 45 procent, at de har været på randen af en ulykke. I Sydøstjyllands Politikreds er det 38 procent.

Mette Møller, seniorforsker ved Danmarks tekniske Universitet, siger til dagbladet 24 Timer, at bilisterne undervurderer, hvor farligt det kan være at blive distraheret.

Syndebukke

Omvendt siger en trafikpsykolog til 24 Timer, at problemet er helt ude af hold i virkeligheden.

- Mig bekendt er der ikke bevis for, at opmærksomheden er et trafiksikkerheds-problem, siger trafikpsykolog Lisbeth Harms fra Københavns Universitet. Hun siger, bilisterne bliver gjort til syndebukke, og der er ikke noget nyt i, at mennesker ikke er, og ikke kan være opmærksomme på alt, hvad der foregår i trafikken.

Sikker Trafik fastholder, at uopmærksomme bilister er et problem.

- En tredjedel af ulykkerne kan undgås, hvis bilisterne er mere opmærksomme siger specialkonsulent Søren Berg.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden