Billund til kamp mod øjebæer

Faldefærdige huse skæmmer mange små byer, og det går ifølge Billund Landdistriktsråd ud over huspriser og lysten til at bosætte sig i området.

Private i Billund Kommune er så trætte af at se på faldefærdige bygninger, at Billund Landdistriktsråd og otte lokalråd nu går sammen om at sætte de såkaldte ”øjebæer” på dagsordenen.

I aften har Billund Landdistriktsråd inviteret de otte lokalråd og 36 byrådspolitikere og –kandidater til vælgermøde i Hejnsvig, og her kommer kommunens øjebæer til debat.

På mødet vil Landdistriktsrådet foreslå, at der dannes et aktieselskab, der kan opkøbe og nedrive de faldefærdige huse i kommunen. Det er endnu uklart, præcist hvordan en sådan model kommer til at se ud, men landdistriktsrådet er blevet inspireret af et lignende tiltag på Mors, hvor lokale gennem et aktieselskab – finansieret med private penge – er lykkedes med at få et stort antal skæmmende bygninger fjernet fra landskabet.

quote

Hvis man bor i nærheden af sådan en øjebæ, kan det have stor betydning for både huspriser og alt muligt andet.

Karen Eriksen, socialrådgiver, Fitting

Skræmmer huskøbere væk

Ifølge Ole J. Gram, som er næstformand i Billund Landdistriktsråd, er øjebæer et problem, fordi de er med til at ødelægge folks lyst til at bosætte sig i landdistrikterne, og det går ud over huspriserne.

TV SYD har i dag talt med flere lokale borgere, som alle giver udtryk for samme frustration:

- Det ser trist ud, hvis der ligger for mange. Det smitter af på de næste huse på en eller anden måde, og så får folk måske ikke lyst til at flytte dertil, siger chauffør Ole Junker fra Hejnsvig til TV SYD.

Socialrådgiver Karen Eriksen fra Fitting er enig:

- Hvis man bor i nærheden af sådan en øjebæ, kan det have stor betydning for både huspriser og alt muligt andet, supplerer hun.

Det skal på mødet i aften diskuteres, hvordan et eventuelt aktieselskab skal finansieres, og hvem der i givet fald skal afgøre, om en bygning er så grim, at den skal opkøbes og rives ned.