BILLUND: Venstre kan miste sit flertal

Venstre har godt fast i vælgerne i Billund Kommune. Men partiets absolutte flertal holder måske ikke ind i næste valgperiode.

Analyse. Der står Venstre på langt de fleste pladser i kommunens byrådssal. Men borgmester Ib Kristensen (V) udfordres denne gang af en ny spidskandidat for Socialdemokratiet og en partihopper.

Venstremand i front for Radikale

Venstres solide greb i Billund kan blive svækket ved dette valg. Byrådsmedlem Ulrich Kristensen valgte i år at skifte fra Venstre til Radikale Venstre og er nu Radikales spidskandidat. Det er dog usikkert, hvor mange stemmer Kristensen trækker med sig til Radikale. Hvis Venstre ikke genvinder sit absolutte flertal skal der søges støtte hos enten Dansk Folkeparti eller Konservative.

Socialdemkraterne vil gerne være med til at løsne Venstres greb i kommunen. Partiets stemmesluger ved seneste valg, Gitte Ottosen, genopstiller ikke. Og det er derfor den helt nye kandidat Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, der står i spidsen for A ved dette valg. Hun har meldt sig klar til at samarbejde med både Konservative og Dansk Folkeparti. Men alle skal rotte sig sammen mod Ib Kristensen (V), hvis han skal fravristes borgmestertitlen.

Ikke alt går godt i Billund

Kommunen fattes ikke just penge. Faktisk har de så mange – særligt fra diverse erhvervsafgifter og -skatter – at budgetforliget for 2018 lignede en ren gavebod. Men alt er ikke fryd og gammen i Billund. Kommunens absolut største og mest kendte arbejdsplads, Lego, har lige været igennem en stor fyrringsrund, hvor mere end 400 mennesker mistede jobbet.

Billund har fået statslige arbejdspladser i forbindelse med regeringens store udflytningsrunde. Men Billunds del af kagen blev alt andet end en fest. Regeringen besluttede nemlig, at Børnerådet skulle have adresse i Børnenes Hovedstad, men det mødte højlydte protester. De blev dog ikke hørt og Børnerådet er nu flyttet ind i kommunen.

Selvom Billund Kommune er en af landets mindre kommuner med blot godt 26.000 indbyggere er der nogle steder i kommunen utilfredshed med, at fokus synes at ligge på hovedbyerne Grindsted og Billund. Og borgere i eksempelvis Stenderup-Krogager og Filskov efterlyser mere udvikling ’på landet’.