Blodplet udløser erstatning i indbrudssag

En sønderjysk mand, der har været mistænkt i en sag om indbrud, kommer til at betale de godt 35.000 kroner, som forsikringsselskabet Codan har betalt til ofret for indbruddet.

Det har Vestre Landsret bestemt i sagen, som er ganske særlig, fordi manden aldrig er blevet dømt for selve indbruddet.

I 2009 boede manden i Nordjylland. Han var ude i et stofmisbrug, og hang ofte ud hos det senere offer for indbruddet sammen med en flok venner.

Indbruddet fandt sted i marts 2009, og ved køkkenvasken fandt politiet en blodplet, der med stor sandsynlighed stammer fra manden.

Han nægtede at have noget med indbruddet at gøre, men sagde, at blodpletten måtte stamme fra et besøg syv-ni måneder før indbruddet, hvor han fik lavet en tatovering i køkkenet.

Fortrød erstatning

Nordjyllands Politi anså ham for at være gerningsmanden, men sagen blev aldrig dømt ved retten.
Codan betalte 35.000 kroner i erstatning til offeret, og i oktober 2009 kontaktede Codan gerningsmanden og forelagde ham kravet.
Ifølge selskabets notater accepterede han, at han skyldte selskabet penge, men at han på grund af sit misbrug kun kunne betale 250 kroner om måneden.

Han fortrød og skrev ikke under på det frivillige forlig. Tværtimod mente han, at Codan ikke kunne regne med, hvad han havde sagt på grund af hans stofmisbrug, og at han aldrig havde begået indbruddet.

Men både byretten i Esbjerg og nu Vestre Landsret siger, at blodpletten med en sandsynlighed på mere end 1:1.000.000 er hans, og at den er afsat senere, end han siger.

Derfor er det bevist, at han har begået indbruddet, og han skal betale erstatningen. Ud over de 35.000 kroner skal den nu stoffrie tømrerlærling betale sagens omkostninger på 7.000 kroner.