Bod for at svine ansat til på Facebook

Man må ikke svine sin arbejdsgiver til på Facebook. Men det går også den anden vej. Arbejdsgiver får bod.

En opdatering på Facebook har kostet en arbejdsgiver i Vejle 15.000 kroner. Det viser en sag, som HK rejste mod arbejdsgiveren.

Det var opdateringen: "Det er også slut herfra med at ansætte HK?er ?", der kom til at koste en blomsterhandler de mange penge.

HK betragter sagen som principiel. Det er tidligere blevet slået fast, at ansatte skal vogte sig med, hvad de skriver om deres arbejdsplads på sociale medier. Og nu er turen altså også kommet til arbejdsgiverne.

- Flere af vores medlemmer er blevet bortvist eller fyret fra arbejdspladser, på grund af ting de har skrevet på Facebook. Så selvfølgelig skal der også være grænser for, hvad arbejdsgivere kan tillade sig at skrive, siger Finn Olsen, faglig konsulent i HK Sydjylland.

HK oplyser, at det er første gang, at fagforbundet har stillet en arbejdsgiver til ansvar for skriverier på Facebook.

Det var i sommer, at indehaveren af en blomsterbutik i Vejle skrev følgende på Facebook:

- Det er også slut herfra med at ansætte HK?er efter den sag, jeg havde med dem. De tror jo kun på medlemmet og vil ikke tro på de aftaler, man indgår, selv om alt er nedfældet på skrift.

Men det ville Finn Olsen ikke lade gå uden konsekvenser. Derfor rejste man en faglig sag mod virksomheden for "organisationsfjendtlig handling".

Det er nemlig ikke tilladt for en arbejdsgiver at diskriminere en organisations medlemmer, når arbejdsgiveren har indgået en overenskomst.

Det endte med, at sagen blev afgjort ved et forlig med arbejdsgiveren, oplyser HK - og det koster nu arbejdsgiveren en bod på 15.000 kroner.