Børn i Vejle kan være smittet af farlig bakterie

Flere hundrede børn i daginstitutioner i Vejle Kommune kan være smittet af agurker, der er mistænkt for at være inficeret med den livsfarlige e-cokibakterie, som i de seneste uger har hærget Nordtyskland.

Fødevarestyrelsen oplyser, at to danske virksomheder i Grindsted og Kolind på Djursland har fået leveret bakteriebefængte agurker fra Spanien.

Virksomheden i Grindsted er Fairfood, der leverer frugt og grønt til 15-20 børneinstitutioner i Vejle Kommune.

Direktør Lars Poulsen, Fairfood, oplyser, at  firmaet har leveret 60 agurker til 13 børneinstitutioner i Vejle Kommune. I en del af børneinstitutionerne er agurkerne blevet spist af børnene.

Forældre skal advares

- Jeg har først fået kendskab til sagen for en halv time siden, og jeg vil nu skaffe et overblik over de institutioner, som har fået leveret agurkerne. Derefter vil jeg sikre, at institutionerne får orienteret forældrene, så de kan holde øje med deres børn, siger lederen af daginstitutionerne i Vejle, Inga Lillesø.
 
Den farlige tarmbakterie giver opkastninger og diaré. I værste fald får de smittede blødningsforstyrrelser og nyresvigt. Mindst tre mennesker er døde af sygdommen i Tyskland. I Danmark har tre smittede fået nyresvigt.

Den danske fødevarestyrelse har fået oplysningerne om de inficerede agurker fra de tyske myndigheder, og Fødevarestyrelsen har fået de to firmaer til at trække deres varer tilbage fra handlen.

Fødevarestyrelsen fastholder stadig sine råd til forbrugerne om ikke at spise rå agurk fra Spanien og rå agurk, tomat og salat fra Nordtyskland, da smittekilden ikke er fastslået med fuld sikkerhed.

De har fået agurker

Ifølge Vejle Kommune har følgende institutioner fået agurker fra Fairfood:

Regnbuen
Storkereden
Mælkebøtten
Skovhulen
Skovbørnenes Hus
Triptraptræsko
Bøgen
Jættebo
Stjerneskuddet
Løveparkvej
Elbækvej
Krystallen
Tusindfryd.

Mellem 600 og 800 børn kan være smittet.