Boligannonce: Andelsrækkehus til 1 kr.

For bare een krone kan du i Guderup på Als købe et næsten nyt etplans andels-rækkehus på 95 kvadratmeter med carport og have. 

»Se bort fra de 10.000 kr. der står som pris - boligen sælges til 1 kr. Skal afstås hurtigst muligt«.Det kunne ligne en dårlig spøg. Men boligannoncen lyver ikke, skriver Politiken onsdag.

Mirakelpris

En mirakelpris, også selv om huset har adresse i Udkantsdanmark, nærmere betegnet i byen Guderup på Als, et kvarters kørsel fra Sønderborg. Det er her, familien Søndergaard har kæmpet for at komme af med rækkehuset, der på papiret har en andelsværdi på 285.000 kroner, og som i første runde blev sat til salg for 225.000 kroner.

Forærede andelen væk

Det er næsten to år siden nu. For der var absolut ingen interesse for rækkehuset i Guderup. Heller ikke selv om andelsboligforeningen tilsyneladende har en fornuftig økonomi og boligen en månedlig afgift på 4.600 kr. Til sidst måtte familien modstræbende forære andelen væk. Ejeren havde for længst købt ny bolig og kunne ikke magte to huslejer.

Presset boligmarked

Den slags historier er der flere af. Et presset boligmarked rammer også andelsboligerne. Samtidig har mange andelsboligforeninger optaget lån, der ikke kan konverteres til andre lån, og derfor kan foreningerne heller ikke drage nytte af de lave lånerenter.

Gratis bolig for dyr

Andelshaverne sidder derfor med en høj månedlig udgift, der gør det næsten umuligt at finde købere, siger Jan Hansen, direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, til Politiken:

- Derfor kan man komme helt derud, hvor selv en gratis bolig kan blive for dyr.