Borer i Lillebælt efter nyt om klimaet

Et hold forskere er i gang med at finde ud af, hvordan bunden af Lillebælt så ud for en million år siden. I første omgang går de kun 10.000 år tilbage for at finde oplysninger, der giver os et vink om klima-forandringer.

Danske og tyske forskere er i gang med at undersøge havet for at få oplysninger om klima-forandringer gennem de seneste 10.000 år. Forskningsfartøjet "Poseidon" har været i Flensborg Fjord og i Lillebælt for at hente boreprøver fra fra en dybde på fem-ti meter nede i havbunden.

Lag på lag

Flensborg Avis oplyser, at Forskningen er sat i værk af af det geo-videnskabelige forskningscenter Geomar Helmholz-centret i Kiel i samarbejde med Instituttet for Geoscience ved Aarhus Universitet.

Fra "Poseidon" bliver en sonde sænket ned på bunden, hvor den bliver presset ned af en vægt på en ton. Derefter bliver en prøve fra bunden trukket op til overfladen.

I løbet af mange tusinde år falder døde dyr og partikler ned på havbunden, hvor de efterhånden danner et lag. Hvis klimaet forandrer sig, kommer der nye dyr og partikler i havet, og de falder ned på bunden, hvor de danner det næste lag. Det er en proces, der fortsætter også i dag. Det ene lag efter det andet bliver dannet nede i dybet.

Floddale i dybet

Med ombord på "Poseidon" var geolog Holger Lykke-Andersen fra Århus Universitet. Han fortæller til Flensborg Avis, at der tidligere i Lillebælt var floddale, som har været over 100 meter dybe.

De kan findes ud for Als i nord-syd-gående retning. I årenes løb er de fyldt op, og prøver herfra kan indeholde oplysninger, som er vigtige for geologernes arbejde.

Holger Lykke-Andersen oplyser, at prøverne fra Flensborg Fjorde og Lillebælt er forberedelsen til et projekt, der løber af stabelen om et års tid.

Et meget stort skib bliver hyret til at foretage nye boringer i Flensborg Fjord og Lillebælt. Hensigten er at komme omkring 100 meter ned i havbunden, hvor der ligger aflejringer, som er over en million år gamle.

- Det bliver et meget stort projekt, siger Holger Lykke-Andersen til TV Syd.