Borgmester i løvens hule

Det er kun tre uger siden, at Johnny Søtrup og Esbjerg byråd besluttede at lukke Vester Nebel skole. I dag var borgmesteren så med til at hylde landsbyens liv og initiativ.

Blomstrende Landsby er en ny hæderstitel, som Landistrikternes Fællesråd kan give til lokalsamfund med særlig vækst og energi. Og beboerne mener, den energi i høj grad er knyttet til deres dødsdømte skole.

- Vi er meget bange for, at landsbyen får en langsom død, siger Levin Nielsen, der er formand for skolebestyrelsen. Men borgmester Johnny Søtrup (V) er ikke enig. Han siger til TV SYD:

- Jeg tror, at der er så meget vilje og så meget overlevelseskapacitet her i Vester Nebel, at de forstår at komme videre og få det bedste ud af den situation, byen nu er bragt i.

Folk skal hjælpe sig selv

Indenrigsminister Bertel Haarder deltog i flaghejsningen og sang for bagefter. Han mener, beboernes eget initiativ er vigtigere end skolelukninger for, om landsbyen får succes.

- Det nytter ikke noget at hjælpe udefra, hvis folk ikke vil hjælpe sig selv, siger han.

Frem til slutningen af sidste måned brugte landsbyboerne meget tid på at hjælpe sig selv ved at bekæmpe beslutningen om skolelukningen. Den kamp er nu tabt, så fremover vil Vester Nebel bruge titlen som Blomstrende Landsby til at trække tilflyttere til.

Vester Nebel har kun een blomst i flaget. Systemet går helt op til seks blomster, og nu er blomsterkapløbet i gang mellem landsbyerne.