Nytårsforsæt: Borgmester kalder til kamp mod butiksdøden

Der bliver færre og færre butikker i Billund Kommune. Nu har borgmester Ib Kristensen sat arbejdet med at hjælpe den nødlidende detailhandel allerøverst på ønskelisten for 2019.

De tomme butiksfacader har gennem flere år været et stigende problem i flere af byerne i Billund Kommune. Det fortæller borgmester Ib Kristensen (V), der nu vil gøre det til sit nytårsforsæt at give detailhandlen en hjælpende hånd.

quote

Handlen her, lige som mange andre steder, lider af nethandlen og konkurrencen udefra.

Ib Kristensen (V), borgmester, Billund

Men han erkender, at det bliver en vanskelig opgave. En detailhandelsundersøgelse som kommunen selv har lavet viser, at kommunens største handelsby Grindsted har mistet godt 40 procent af sine butikker på fire år.

I 2013 var der 108 butikker, mens der i 2017 kun var 69 tilbage, viser undersøgelsen.

- Det der er sket, er jo at handlen her, lige som mange andre steder, lider af nethandlen og konkurrencen udefra, siger Ib Kristensen til TV SYD.

Hård konkurrence

Grindsted ligger midt mellem større byer som f.eks. Vejle, Kolding og Esbjerg, hvor udbudet af butikker er større.

Samtidig planlægger Modekoncernen Bestseller at opføre sin egen by med 60 butikker i Brande. Det forventes også at få negativ indflydelse på handlen i både Grindsted og Billund.

Borgmester Ib Kristensen prioriterer hjælpen til detailhandlen højt i 2019.
Borgmester Ib Kristensen prioriterer hjælpen til detailhandlen højt i 2019.

Sdr. Omme lider også

Men det er ikke kun Grindsted, der har tomme butiksfacader. Det samme gælder i kommunens tredje største by Sdr. Omme, hvor butikkerne også har det mere end svært.

Det fortæller Lukas Hansen, der er medlem af Sdr. Omme Landsbyråd.

- Butikkerne de er lukket over tid, og vi har ikke fundet de vise sten til at skabe den energi, der skal til for at ændre udviklingen, siger han til TV SYD.

Selvom borgmester Ib Kristensen heller ikke lige nu har en løsning på, hvordan detailhandlen den kan hjælpes, bliver opgaven altså nu sat øverst på listen for 2019.

Lukas Hansen tror det bliver svært at forhindre butiksdøden. Sdr. Omme satser istedet på at blive et godt sted at bo.
Lukas Hansen tror det bliver svært at forhindre butiksdøden. Sdr. Omme satser istedet på at blive et godt sted at bo.

Tidligere på året gik en række butikker i Grindsted sammen om at være med i et EU-støttet projekt, og det er i forlængelse at det, at borgmesten nu også er klar til at hjælpe detailhandlen.