Brandbjerg Højskole i fare for lukning

Regeringen vil spare 120 millioner på de danske folkehøjskoler over de næste fire år. Det kan koste Brandbjerg Højskole livet.

Kulturministeret skal - ligesom statens øvrige driftsområder - spare to procent om året i de næste fire år. Det rammer de danske folkehøjskoler, der i perioden skal klare sig for 120 millioner mindre i statsstøtte end hidtil. Derfor forventer hver anden højskole at køre med underskud i 2019. Især højskoler langt fra byerne har det svært, og er dermed i større fare for lukning.

En af de lukningstruede højskoler er Brandbjerg Højskole mellem Vejle og Jelling. Her forudser forstander Simon Lægsgaard at indtjeningen allerede fra næste år bliver et problem:

- Det her vil allerede kunne mærkes fra 2016 – det vil ramme os med cirka en halv million kroner.

Når det gør ekstra ondt på højskolerne skyldes det, at de også i 2010 blev beskåret i statstilskudet, som en del af VK-regeringens genopretningspakke. Men i modsætning til efterskolerne fik de ikke pengene igen, da S-R-SF-regeringen kom til. Den kendsgerning får forstander Simon Lægsgaard til at frygte for Brandbjerg Højskoles liv.

- Det er svært at have højskole i dag. Der er i forvejen blevet skåret meget på det område, og yderligere nedskæringer i statsstøtten vil gøre det endnu sværere. I værste fald er jeg da bange for, at vi må lukke, siger Simon Lægsgaard til TV SYD.

Der er 15 højskoler i Syd- og Sønderjylland, der kan blive berørt af regeringens spareforslag.