TV der bevæger dig

Brandbjerg Højskole i fare for lukning

Kulturministeriet skal spare. Derfor frygter blandt andet Brandbjerg Højskole for fremtiden. Måske synger højskolen på sidste vers.

Brandbjerg Højskole går økonomisk efterår i møde.

Brandbjerg Højskole truet af lukning på grund af regeringens spareplaner.

1 af 3

Regeringen vil spare 120 millioner på de danske folkehøjskoler over de næste fire år. Det kan koste Brandbjerg Højskole livet.

Kulturministeret skal - ligesom statens øvrige driftsområder - spare to procent om året i de næste fire år. Det rammer de danske folkehøjskoler, der i perioden skal klare sig for 120 millioner mindre i statsstøtte end hidtil. Derfor forventer hver anden højskole at køre med underskud i 2019. Især højskoler langt fra byerne har det svært, og er dermed i større fare for lukning.

En af de lukningstruede højskoler er Brandbjerg Højskole mellem Vejle og Jelling. Her forudser forstander Simon Lægsgaard at indtjeningen allerede fra næste år bliver et problem:

- Det her vil allerede kunne mærkes fra 2016 – det vil ramme os med cirka en halv million kroner.

Når det gør ekstra ondt på højskolerne skyldes det, at de også i 2010 blev beskåret i statstilskudet, som en del af VK-regeringens genopretningspakke. Men i modsætning til efterskolerne fik de ikke pengene igen, da S-R-SF-regeringen kom til. Den kendsgerning får forstander Simon Lægsgaard til at frygte for Brandbjerg Højskoles liv.

- Det er svært at have højskole i dag. Der er i forvejen blevet skåret meget på det område, og yderligere nedskæringer i statsstøtten vil gøre det endnu sværere. I værste fald er jeg da bange for, at vi må lukke, siger Simon Lægsgaard til TV SYD.

Der er 15 højskoler i Syd- og Sønderjylland, der kan blive berørt af regeringens spareforslag.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden