Brandfolk får lettere kræft: Der skal være større fokus på problemet

Brandfolk er en særlig udsat gruppe, når det kommer til cancer. I dag åbner en brandstation dørene op for at sætte fokus på problemet.

Prøv brandfolkenes udstyr, se en brandbil indefra og kom til foredrag om brandfolks øgede risiko for cancer. Sådan lyder programmet, når Padborg Brandstation i dag sætter fokus på brandcancer. Derfor er Tommy Kjær, formand for Brandfolkenes Cancerforening i dag kommet på besøg for at holde foredrag.

quote

Vi ønsker at få lavet en lov, der anerkender de 14 forskellige kræftformer som erhvervsrelateret cancer for brandfolk.

Tommy Kjær, formand, Brandfolkenes Cancerforening

Og budskabet er klart: Der skal være større fokus på den store risiko for kræft, når man arbejder som brandmand. Der er 14 kræftformer, som en brandmand har større risiko for at få, end den generelle befolkning har.

- En af hovedårsagerne er den giftige røg, som man er udsat for hver gang, man går ind i en brand. Det er uanset om man har det rette udstyr på eller ej. Så er man ekstra udsat som brandmand, siger Tommy Kjær, der er formand for brandfolkenes cancerforening.

Røgen er en blanding har en masse skadelige partikler, hvor mange af dem er kendt som kræftfremkaldende. Vi indånder det, og får det gennem fordøjelsessystemet, men det bliver også optaget gennem huden. Hvis man har en lang karriere som brandmand, så risikerer man at udvikle kræft.

Derfor arbejder Tommy Kjær og foreningen for forebyggelse og for at sætte fokus på øget risiko for brandfolk.

- Vi vil gerne hjælpe på problemet. Vi ønsker at få lavet en lov, der anerkender de 14 forskellige kræftformer, som erhvervsrelateret cancer for brandfolk, hvis man har været ansat i en bestemt årrække. Det er vores primære mål, siger Tommy Kjær. 

Tommy Kjær går forrest for at sætte fokus på brancancer
Tommy Kjær går forrest for at sætte fokus på brancancer
Foto: Louise Mathilde Johnsen, TV SYD