Brexit kan koste syddanske arbejdspladser

Det kan få store konsekvenser for erhvervslivet i TV SYDs område, når briterne på torsdag skal stemme om fortsat medlemsskab af EU.

Både Dansk Erhverv, Dansk Industri, Vindmølleindustrien og Danske Svineproducenter frygter et nej, når briterne torsdag den 23. juni går til stemmeurnerne.

Eksporten over Nordsøen løb i 2015 op i 68 milliarder kroner. Heraf var knap 3,8 milliarder eksport af svinekød.

Danske Svineproducenter frygter, at den eksport er i fare, hvis briterne vælger at sige farvel til EU.

Forbrugerne ændrer jo hurtigt adfærd, når varer koster 20 procent mere i butikkerne, hvad den jo vil komme til.

En af dem der frygter for levebrødet er svineproducent Henrik Enderlein fra Snogbæk. Han producerer 20.000 slagtesvin om året.

- Jeg synes, at det ville være rigtig trist for alle, hvis englænderne melder sig ud, siger Henrik Enderlein til TV SYD.

Han er bekymret for, at afstemningen torsdag får det britiske pund ud i frit fald. Han er næsten sikker på, at det bliver det største problem. For det vil gøre de danske varer dyrere.

- Forbrugerne ændrer jo hurtigt adfærd, når varer koster 20 procent mere i butikkerne, hvad den jo vil komme til. Så vil mange højst sandsynligvis sige "Jamen så vil vi fravælge den danske bacon og den danske produktion”, uddyber svineproducenten.

Alt omkring told og frie grænser er Henrik Enderlein ikke så bekymret for. Det er han overbevist om, at der nok skal blive fundet en løsning på. Men britiske valuta bekymrer ham.

- Du kan jo lave ligeså mange aftaler du vil. Hvis en valuta ændrer sig i forhold til andre lande, så vil den vare de køber også blive dyrere i butikkerne i England, slutter Henrik Enderlein.

Dansk Industri har netop lavet en analyse af, hvad Brexit betyder for Danmark. Se hele rapporten på Dansk Industris hjemmeside.

De seneste meningsmålinger fra Storbritannien viser et meget tæt løb mellem ja- og nej-siden. Det hele bliver afgjort torsdag.