Brugerbetaling i Folkekirken

Folkekirken fattes penge, og nu sniger brugerbetaling sig ind ad kirkedørene. I Gammel Haderslev Sogn skal kirkegængere betale 350 kroner for at deltage otte gange i babysalmesang.

Mange kirker holder arrangementer med salmesang for nybagte fædre og mødre og deres babyer. Enkelte andre kirker kræver også betaling for at deltage i salmesangen.

- Det er væsentligt for os at skabe aktivitet og engagement i Folkekirken, men pengene slår ikke til, hvis vi skal fortætte de hidtidige aktiviteter, forklarer menighedsrådsformand Erik Carsten Petersen, Gl. Haderslev Sogn.

Erik Carsten Petersen mener, at der også kan komme brugerbetaling på andre ting i Folkekirken. For eksempel får konfirmander i dag en gratis bibel.

Uheldig udvikling

Formanden for provstiudvalget, Helge C. Jakobsen, mener, at det er en uheldig udvikling at kræve betaling for kirkelige handlinger som for eksempel babysalmesang, der foregår i kirken og rummer forkyndelse.

Den samlede kirkeskat i Danmark er på 5,9 milliarder kroner eller 0,89 procent af de samlede skatter. I Haderslev ligger kirkeskatten over gennemsnittet. Den er på 0,95 af skattebetalingen.

Præstelønninger bliver betalt direkte af staten.

Antallet af medlemmer af Folkekirken er i løbet af ti år faldet fra 88,9 procent til 80,4 procent af befolkningen.  I hele Haderslev Stift er medlemstallet dog 85,4 procent.