Region sparer 60 millioner kroner på busruter

Onsdag eftermiddag vedtog regionsrådet i Region Midtjylland den endelige spareplan for busdriften. I sidste øjeblik blev syv særlige uddannelsesruter holdt i live.

Et forslag fra Dansk Folkeparti om at omdanne i alt syv ruter – heriblandt to i Horsens og Hedensted Kommuner - til uddannelsesruter blev enstemmigt vedtaget.

Det får betydning for rute 104: Horsens - Glud - Snaptun - Juelsminde og rute 107: Skanderborg - Tebstrup - Gedved - Egebjerg - Horsens.

På disse ruter giver regionen et treårigt tilskud til driften, hvis de berørte kommuner vælger at føre ruten videre.

- I en periode hjælper vi med at holde hånden under en række ruter i landdistrikter, der har vist sig at have stor betydning for unge uddannelsessøgende, siger formand for regionsrådet Anders Kühnau (S).

Tilskuddene til de syv uddannelsesruter udgør i alt 5,2 millioner kroner årligt.

quote

Regionens besparelser på busområdet er en rigtig træls sag - og uanset hvor mange penge, som vi finder i kommunerne, bliver der færre afgange og dårligere betjening af borgerne.

Peter Sørensen, borgmester, (S), Horsens

Begejstringen er dog til at overse i Horsens hos borgmester hos Peter Sørensen, (S).

- Regionens tilskud til ruterne 104 og 107 er et meget lille skridt i den rigtige retning. Hele regionens besparelser på busområdet er en rigtig træls sag - og uanset hvor mange penge, som vi finder i kommunerne, bliver der færre afgange og dårligere betjening af borgerne, siger Peter Sørensen til TV SYD.

Horsens-borgmesteren vil først se den officielle henvendelse fra Region Midtjylland om den fremtidige finansiering af busdriften, før han vil gå i detaljer med i hvilket økonomisk omfang, Horsens Kommune vil gå ind i driften af bus-ruter.

Besparelserne på busdrift i Region Midtjylland

Fra april 2019 spares cirka 60 millioner kroner årligt i form af busruter, der ikke  længere finansieres regionalt. Se en ruteoversigt her

Besparelsen får fuld effekt i 2020.

Samtidigt besluttede regionsrådet at give et treårigt driftstilskud til syv ruter, hvor uddannelsessøgende rejser over en kommunegrænse for at komme til uddannelsesstedet. 

Efter besparelsen er Region Midtjyllands budget til kollektiv trafik i 2019 på 337,6 milloner kroner.