Charter-eventyr kostede Cimber livet

Drømmen om at genoplive Sterlings charterforretning blev fatal for Cimber, vurderer ekspert.

Det var beslutningen om at overtage resterne af det krakkede flyselskab Sterling Airways, som blev begyndelsen til enden for flyselskabet Cimber.

Torsdag endte selskabet, der siden opkøbet i 2008 har heddet Cimber Sterling, selv med at gå konkurs.

- Det, at man samlede konkursboet op, kostede Cimber livet, konstaterer Ole Kirchert Christensen, som ejer rådgivningsvirksomheden Travelbroker.

Cimber valgte blandt andet at overtage seks store Boeing-fly fra Sterling. De skulle bruges til at fragte danskere på charterferie.

Den model havde forinden kostet det islandskejede Sterling livet.

- Man forsøgte at begå sig i en del af markedet, der ikke er rentabel.

- Sterlings platform med at flyve danskere på ferie sydpå i store maskiner har aldrig været rentabel, og den kom til at koste Cimber rigtig mange penge, siger Ole Kirchert Christensen og fortsætter:

- Man nåede aldrig op på de stordriftsfordele, som man havde håbet på. Man havde kun seks af de store fly, og man skulle op og have mellem 12 og 15 for, at det kunne løbe rundt.

Han fremhæver, at Cimber frem til opkøbet var en sund forretning.

- Cimbers traditionelle forretningsmodel med indenrigsflyvning og regionalruter var relativt sund og havde givet overskud i en årrække frem til, at man overtog Sterling, påpeger eksperten.

Oven i den urentable forretningsmodel for charterflyvningerne begyndte brændstofpriserne at stige som følge af finanskrisen, og Cimber fik pludselig konkurrence fra EasyJet, Ryanair og Norwegian.

Efter selskabet sidste år fik ny ejer - i form af den ukrainske rigmand Igor Kolomojskij - annoncerede det en plan om at droppe charterflyvningerne og vende tilbage til det oprindelige fokus på indenrigs- og regionalruter.

Men inden det blev gennemført, lagde ukraineren an til nødlanding.

- Det undrer mig, at man ikke har haft større tålmodighed, for man vidste, at det var en proces, der ville tage nogle år, og det meldte man også ud, siger Ole Kirchert Christensen.