Christian Adolphsen blev skudt i ansigtet

Christian Adolphsen blev som kun 19-årig kaldt ind som soldat. Han blev skudt i ansigtet, men overlevede krigen modsat mange af hans soldaterkammerater.

- I aften er juleaften, og jeg måtte fejre denne i en jordhule. Det var en sørgelig juleaften. Ingen brød og ingen post, sådan skriver infanterist Christian Adolphsen fra Rødekro den 24. december 1915 i sin dagbog.

.Christian Adolphsen førte dagbog over det meste af hans soldatertid. 
.Christian Adolphsen førte dagbog over det meste af hans soldatertid. 

Han blev sendt i krig i Frankrig kun 19 år gammel. Året før var han ellers blevet udlært som tømrer hos tømrermester Jørgen Hahn i Rødekro.

Et hvil kostede fem kammerater 

I maj 1916 blev hans division overført til Verdun, og Christian Adolphsen beskriver ankomsten således:

- Da vi kom op på landevejen, sagde vejviseren “Verdun 45 km”. Vi gik og gik, og det fik ingen ende. Kl. 12 kunne vi se lyskugler på horisonten, og der lå fronten, og vi gjorde holdt, og vor løjtnant sagde, at nu kunne vi hvile vore trætte ben. Der var ingen mad, kun tørt brød fra frakkelommen. I vor nærhed slår seks svære granater ned og dræber fem af vore kammerater.

Skudt i ansigtet 

Under opholdet ved Verdun bliver Christian Adolphsen såret under pigtrådsarbejde på Høj 304, da han og soldaterkammeraterne bliver beskudt. Han får et skud i ansigtet, og højre overkæbe og tandsæt beskadiges kraftigt. Han bliver sendt med lazarettog til Charleroi i det sydlige Belgien og overføres senere til Heidelberg i Tyskland.

Det må formodes, at skaden har været temmelig alvorlig grundet det lange ophold på lazaretter og kuranstalt, som varede i knap et år. Efter opholdene modtager Christian Adolphsen kursus i at betjene en metaldrejebænk - formentlig for at kunne indgå i krigsproduktionen, såfremt han ikke blev rask nok til at komme tilbage til de kæmpende enheder.

Christian Adolphsen blev tildelt jernkorset af 2. klasse og "Verwundetenabzeichen", fordi han har været såret i kamp. 
Christian Adolphsen blev tildelt jernkorset af 2. klasse og "Verwundetenabzeichen", fordi han har været såret i kamp. 

Tilbage til kampene og til sidst hjem

Men Christian Adolphsen kommer tilbage til kampene og deltager blandt andet i kampene i Reims i det nordlige Frankrig. Han kæmper indtil det sidste og er med under hele tilbagetrækningen og våbenhvilen den 11. november 1918, og marchen tilbage til Tyskland.

Den 28. december 1918 bliver han sendt hjem, modtager jernkorset af 2. klasse for sin indsats, og godt fire år efter hjemsendelsen i 1922 tilkendes Chrstian Adolphsen invaliderente på grund af de skader, han pådrog sig i krigen.

FOKUS PÅ FØRSTE VERDENSKRIG: 

TV SYD sætter i forbindelse med 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig den 11. november 2018 fokus på de omkring 10 millioner soldater, der måtte lade livet på slagmarkerne.