Christians stress forsvandt med kommunens hjælp

Esbjerg Kommune hjælper de kommunale ansatte til at nedbringe deres sygefravær.

Christian Vitus Ølgaard-Svendsen fra Esbjerg er til daglig ansat som fysioterapeut af Esbjerg Kommune. Han er glad for at være ansat der, men sådan var det ikke for et par år siden.

- Jeg gik og følte mig syg, men andre kunne ikke se det, så jeg havde det rigtig skidt, siger han til TV SYD.

Stresssymptomer prægede Christian Vitus Ølgaard-Svendsens dagligdag. Det var usikkerhed om jobbet, familieforøgelse og travlhed, der gjorde, at han ikke havde styr på sin dagligdag mere. Og fra at have en til to sygedage om året, havde Christian Vitus Ølgaard-Svendsen nu op til 14 dage på blot få måneder. Noget skulle ske.

Forebyggelse virker

Christian Vitus Ølgaard-Svendsen blev tilknyttet Esbjerg Kommunes forebyggelsesteam, fordi hans leder anbefalede det. Her fik han nogle værktøjer til at kunne balancere det hele igen, og i et halvt år havde han coaching-samtaler for at hjælpe sig selv videre.

- Jeg fik struktur og rammer på det hele, så jeg kunne rumme det hele i mit hoved, fortæller Christian Vitus Ølgaard-Svendsen.

Esbjerg Kommune har de seneste år arbejdet aktivt på at reducere antallet af sygedage blandt de ansatte i kommunen. Blandt andet ringer ledere til syge medarbejdere for at høre, hvordan det går, og hvornår de forventer at være tilbage på arbejde. Derudover prøver de at opdage de sygdomsramte, inden de bliver syge.

- Hvis de er syge og har influenza eller fejler et eller andet, så skal de selvfølgelig have lov, men hvis det skyldes andre forhold, arbejdsmiljø, eller hvis de er lidt nede, så skal vi gerne hjælpe dem tilbage. Det vigtigste er, at man kommer hurtigt tilbage, siger Arne Nikolajsen, der er direktør for Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune.

Stor forskel på sygefravær i kommunerne

Der er overordnet stor forskel på sygefraværet blandt de kommunale ansatte fra kommune til kommune. I Billund Kommune har de kommunalt ansatte i gennemsnit eksempelvis 12,7 sygedage om året, mens man i Esbjerg Kommune har et sygefravær på 10,1 i gennemsnit blandt kommunens ansatte, viser tal fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Og det betyder en stor forskel i skattekroner og ører.

Hvis de ansatte i en gennemsnitlig kommune for eksempel har 12 sygedage vil det betyde 64.224 sygedage. Kan man få bragt det tal ned til 10 sygedage pr. medarbejder, så vil man kunne spare 10.704 sygedage om året i en kommune.

Du kan læse her, hvordan din kommune placerer sig i sygestatistikken: