TV der bevæger dig

Christiansfeld nærmer sig en UNESCO udnævnelse

Christiansfeld tæt på fornem udnævnelse

Christiansfeld er nu blevet officielt indstillet af ICOMOS til UNESCOs Verdensarvskomite, som til sommer skal afgøre, om Christiansfeld fremover må betegnes som verdensarv.

Byen har længe været kandidat til at blive indskrevet på den prestigefyldte liste, og med indstillingen fra ICOMOS, the International Council for Monuments and Sites, er Christiansfeld kommet meget tættere på målet. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen ser frem til, at ikke kun Brødremenigheden, men hele byen får glæde af den forventede turisme interesse.

-Byen er indstillet til UNESCOs Verdensarvsliste på grund af dens særlige og regulære byplan, arkitektur og bemærkelsesværdige helhed. Bygningsmæssige detaljer og håndværk af meget fin kvalitet. Det er dyder, vi som en designkommune også i dag vægter meget højt, siger Jørn Pedersen.

I gennem de seneste år er Christiansfeld blevet restaureret for 264 millioner kroner ved hjælp af donationer fra A.P. Møller fonden, Augustinusfonden, Kulturstyrelsen og Realdania samt Kolding Kommune.

-Vi ser frem til, at andre anerkender Christiansfelds historiske bygninger, der næsten fremstår storslåede og adelige i deres størrelse og udtryk, men er skabt til og bygget af en kristen menighed. Den fælles indsats fra parterne bag renoveringen det seneste årti betyder, at vi kan vise noget frem, som ikke findes andre steder i verden, forklarer pastor Jørgen Bøytler fra Brødremenigheden.

Verdensarvskonventionen har til formål at bevare verdens enestående natur- og kulturarv. Og der stilles skrappe krav til stederne for at blive optaget. Der er 1007 steder i verden, der har denne status. I Danmark er fem steder udpeget, det er Jellingestenene, Kronborg Slot, Roskilde Domkirke, Stevns Klint og Vadehavet. Og i Grønland også Ilulissat Isfjord.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden