TV der bevæger dig

Cirkus Dannebrog overrasket over virak: Gæst lægger video af skadet hest på Facebook

Screendump af film af hesten i Cirkus Dannebrog. Foto: Screendump / Facebook.

En cirkusgæst optog under en forestilling hos Cirkus Dannebrog videoen af den haltende hest.

En video optaget under en af Cirkus Dannebrogs forestillinger har skabt virak på de sociale medier. Videoen viser en flok heste, som galloperer rundt i manegen under en forestilling af det familiejede cirkus fra Mølby ved Haderslev. En af hestene halter, og det er det, der har sat sindene i kog blandt brugerne på de sociale medier (se videoen nederst i artiklen, red.).

Ifølge brugerne på de sociale medier skulle hesten aldrig have optrådt. Og det bakker både Dyrenes Beskyttelse og en dyrlæge, der har tilset hesten, op om.

Bekymrende at de lod hesten optræde

Dyrenes Beskyttelse har selv været ude at tilse hesten, efter de havde fået tilsendt videoen af den haltende hest. De kalder det bekymrende, at hesten overhovedet var i manegen.

- Jeg synes, det er bekymrende, at man kan lade en så tydeligt halt hest optræde, og at man ikke vælger at tage den ud. Artisten og folk omkring cirkusset kender noget til heste, og man skal ikke vide ret meget om heste for at kunne se, at det er grelt, siger Yvonne Johansen, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.

Efter besøget kunne en dyrlæge konstatere, at hesten havde en sten i hoven, som blev taget ud. Hesten fik derfor lov til at komme i manegen igen. Men hestens halten hørte ikke op, og derfor blev endnu en dyrlæge tilkaldt af Cirkus Dannebrog i går for at tilse hesten.

Dyrlæge: Hesten bliver rask igen

Og også ifølge Kiwa Riis-Olesen, der er medejer og hestedyrelæge hos Hillerød Hestedyrlæger, og som var den tredje dyrlæge, der tilså hesten, skulle hesten aldrig have været sendt ud at optræde igen.

- Nej, det skulle den ikke. Den skulle have været taget ud. Helt klart. Den skulle slet ikke have været inde, og de skulle have opdaget det inden, siger hun og tilføjer:

- En anden gang bør de stoppe nummeret eller tage hesten ud undervejs.  

Kiwa Riis-Olesen fandt under sin undersøgelse en hovbyld, som hun skar ud. Hesten ser nu ud til at komme sig uden mén.

- Det er banalt, men smertefuldt så længe det står på. Det er en infektion, hvor den hurtigt bliver rask. Det er ikke en alvorlig sygdom, det er det ikke, og den har været tilset af to dyrlæger før min undersøgelse og behandling, hvor en byld blev skåret ud.

Dannebrog: Det er en svær vurdering

Også Cirkus Dannebrog lægger sig fladt ned og indrømmer, at hesten aldrig burde have været sendt i manegen, mens den haltede.

- Den skulle aldrig have været med i forestillingen. Men ham, der har hestene, havde ganske enkelt ikke opdaget, at hesten haltede. Vi ved ikke, hvor hesten har fået stenen op i hoven, men det kan have været inde i manegen. Og desværre blev det i første omgang ikke opdaget, at stenen ikke var hestens eneste problem, siger Katja Enoch, som er kasse- og reklamechef i Cirkus Dannebrog.

Ifølge hende burde hesten have været trukket ud af showet, så snart man opdagede, at noget var galt.

- Men det er en svær vurdering, når man står i rampelyset. Ham, der har hestene, har højst sandsynligt vurderet, at det ville skabe mere forvirring for hestene, end godt var, hvis han pludselig trak en hest ud, siger hun og forsikrer, at hesten nu ikke kommer i manegen, før dyrlægen har givet grønt lys. 

Hos Cirkus Dannebrog har man dog været overraskede over, hvor megen virak sagen har skabt på Facebook.

- Jeg synes faktisk, at det er chikane. Hvorfor optager folk en video og lægger den på nettet i stedet for at tale med os? Jeg synes, at det er fejt, siger Katja Enoch.

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden