Civil ulydighed: Hegn ved jernbane klippes i stykker hele tiden

Banedanmark har et smertensbarn. Et hegn ved jernbanen på Ny Grejsdalsvej i Vejle bliver hele tiden klippet i stykker. Det har stået på i åresvis, og selv om hærværket gang på gang anmeldes til politiet, kan den civile ulydighed ikke stoppes.

- Vi har lige haft en 12 millimeter armeret stål hegn sat op. Og det er ikke lige noget man klipper i stykker med en havesaks, siger sektionschef for jernbanesikkerhed i Banedanmark, Thomas Gram Rasmussen, til TV SYD.

Hegnet er efterhånden udskiftet adskillige gange. Og hver gang forstærket. Men i løbet er få dage er det klippet i stykker igen.

- Det er virkelig et smertensbarn for os, siger Thomas Gram Rasmussen til TV SYD.

Det er ulovligt at krydse jernbanesponene - hegn eller ej. Men hegnet er også sat op for folks egen sikkerhedsskyld, siger Thomas Gram Rasmussen til TV SYD.

- Banedanmark oplever et stigende antal episoder med nær-påkørsler, og det er livsfarligt at passere sporene. Togene kører hurtigere og er mere lyssvage i dag - og de kan ikke undvige, siger han til TV SYD.

Det er dog ikke den slags rapporter, Banedanmark får flest af fra Ny Grejsdalsvej. Der er god oversigts-forhold på strækningen. Og den illegale overgang bruges primært af folk fra et kolonihave område på den anden side af sporene.

Efter at en overkørsel for enden af Ny Grejsdalsvej for snart mange år siden blev lukket, har kolonihave-folket været afskåret fra nem adgang til deres grøntsager og fristeder. Eneste lovlige tilgang til haverne er via den indre by omkring Vejle Sygehus. En omvej på cirka seks kilometer.

Vejle Kommune har kendt til problemet i mange år. Men kommunen og Banedanmark kan ikke blive enige om, hvem der skal betale for en mere sikker overgang til haverne.

Indtil den findes må Banedanmark så udskifte hegnet næsten en gang om måneden.