Curlingbørn på universitetet

Curlingbørnene og deres forældre er blevet ældre. Nu oplever selv universiteterne, at forældre fejer problemerne væk foran deres børn?

- Min søn har lang transporttid til universitetet, kan I ikke flytte undervisningen en time?

Ja, curlingbørnene er blevet ældre. Forældre, der fejer problemerne væk foran deres børn, hører ikke længere kun til i børnehaven. Nu er det også rykket ind på universitet, og det er en tendens, der er opstået de seneste år, fortæller Pia Beck Rydahl, der er ungdomscoach og familieterapeut.

Mister troen på sig selv

Der opstår problemer, når forældrene tager ansvaret for børnene alt for længe. Når man holder på ansvaret for de unge, også når de er blevet voksne skriver DR Syd. Og det har konsekvenser, siger Pia Beck Rydahl.

Curlingbørn mister troen på sig selv.

- Hvis du ikke tager ansvar for dig selv, så får man en tro på at du kan noget, fordi der er andre der gør det for dig. Andre prøver selv at tage ansvaret tilbage, og det kan skabe store konflikter, siger hun til DR Syd.

Det er ikke at gøre børnene en tjeneste, for i sidste ende kan det give depressioner og angst og usikkerhed, hos børnene når de tror, at de ikke kan noget.

Forældre skal give ansvaret tilbageForældrene kan ofte være konfliktsky og vil derfor bare hjælpe børnene i stedet for, at vise dem, at de kan hjælpe sig selv.

Så det bedste forældrene kan gøre, er at erkende, at de har holdt for meget på ansvaret, og så give det tilbage til børnene. Men det skal ikke være det hele på en gang.

- Tag en ting af gangen, begynd i det små med for eksempel vasketøjet, lad være med at smøre madpakken, og lær børnene, at de godt kan cykle i regnvejr i stedet for at køre dem, siger Pia Beck Rydahl.