D-vitamin-sagen: Producent får bøde og forbud

Det vejlensiske firma Inno Pharma får en bøde på 90.000 kroner for salg af farlige D-vitamin-dråber og et forbud på salg af fem andre produkter.

21 børn blev tidligere på sommeren ramt af D-vitaminforgiftning i Sydjylland, og lignende tal optræder i resten af Danmark. Derfor får det vejlensiske firma Inno Pharma nu en bøde på 90.000 kroner og et forbud på fem andre produkter.

Det sker efter, at firmaet har trukket en række D-vitamin-dråber tilbage, da det blev klart, at de indeholder en farlig mængde D-vitamin.

Det viser en orientering fra Fødevarestyrelsen, som Ritzau er kommet i besiddelse af.

21. juli trak firmaet produktet vitamin D3-dråber tilbage, fordi der var fundet et indhold af D-vitamin, der var 75 gange for højt og dermed farligt.

Ifølge redegørelsen har Fødevarestyrelsen udført et kontrolbesøg på Inno Pharma den 9. august. Her fandt Fødevarestyrelsen, at Inno Pharmas risikoanalyse af D-vitamin-dråberne har været "mangelfuld".

Det samme, mener Fødevarestyrelsen, er tilfældet ved fem andre produkter, som Inno Pharma derfor har fået forbud imod at sælge. De fem produkter var ikke sat i produktion endnu, skriver Fødevarestyrelsen i redegørelsen.

Inno Pharma skriver i en kommentar til TV SYD at de accepterer afgørelsen fra Fødevarestyrelsen.

- Vi skal fortsætte det gode samarbejde med Fødevarestyrelsen og har opdateret vores procedure, så det sikres, at denne fejl ikke kan ske hos os fremadrettet, skriver Inno Pharma til TV SYD.

 

I redegørelsen skriver styrelsen også, at den ved kontrolbesøget varslede, at Inno Pharma vil blive ramt af sanktioner.

Mandag er de sanktioner blevet sendt til Inno Pharma. Det er blevet en bøde på 90.000 kroner for salg af farlige fødevarer. Derudover får firmaet forbud mod at sælge og markedsføre de farlige D-vitamin-dråber.

Desuden nedlægges der et forbud mod produktion af kosttilskud med tilsatte vitaminer og mineraler. Det inkluderer de fem kosttilskud, hvor risikoanalysen ved kontrolbesøget ikke var god nok.

Fødevarestyrelsen skriver, at forbuddet kan ophæves, når Inno Pharma kan præsentere "dækkende og tilstrækkelige" risikoanalyser og procedurer for egenkontrol.

- Virksomheden kan således ikke genoptage/starte nye produktioner af kosttilskud med tilsatte vitaminer og mineraler, før der foreligger nye dækkende risikoanalyser og egenkontrolprocedurer for de enkelte produktioner, og der vil blive stillet krav om analyser af produkterne inden markedsføring, skriver Fødevarestyrelsen.

/ritzau/