D-vitamin tilbage til mælken

Hvis du ikke får sol nok eller spiser D-vitaminer, kan du drikke mælk. Skånemejerierne lancerer i dag en minimælk tilsat D-vitamin i Dansk Supermarkeds butikker i Danmark.

Skånemejerierne har fået de danske sundhedsmyndigheders tilladelse til at sælge mælk med 0,75 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram.

Overlæge dr. med. Henrik Hey fra Medicinsk Afdeling på Vejle Sygehus har forsket i virkningen af D-vitaminer, og han mener, at tilsætning af D-vitamin i mælk kan rette op på danskernes underskud af D-vitaminer.

 - Det er et skridt i den rigtige retning. D-vitamin giver energi, styrker vores immunforsvar og holder infektioner væk. Men vi får mindre D-vitamin end folk i Norge, Sverige og USA, hvor man beriger mælk, ost, juice, margarine og mel med D-vitamin, siger Henrik Hey til Vejle Amts Folkeblad.

Får for lidt

Hans undersøgelser af 65.000 blodprøver viser, at op mod halvdelen af befolkningen har lavt indhold af D-vitamin, og næsten hver femte bør behandles for det.

 - Vi er nødt til at gøre noget, for vi danskere får ikke nok D-vitamin i kosten, og vi får heller ikke nok gennem solen. De øvrige skandinaver får to-tre gange mere, og amerikanerne får fem gange mere end os, mener Henrik Hey.

Han ser ingen risiko for at få for store doser af D-vitamin.

Mælk har et naturligt indhold af D-vitaminer, men vitaminerne forsvinder, når fedtet bliver trukket ud af mælken, som det sker i produktionen af let- og minimælk.

D-vitamin fremmer optagelsen af calcium i kroppen. Det er et livsvigtigt grundstof, som har betydning for mange processer i kroppen.