TV der bevæger dig

D-vitamin tilbage til mælken

02:23

Mælk har masser af vitaminer, men når fedtet bliver trkket ud, forsvinder de naturlige vitaminer.

1 af 2

Hvis du ikke får sol nok eller spiser D-vitaminer, kan du drikke mælk. Skånemejerierne lancerer i dag en minimælk tilsat D-vitamin i Dansk Supermarkeds butikker i Danmark.

Skånemejerierne har fået de danske sundhedsmyndigheders tilladelse til at sælge mælk med 0,75 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram.

Overlæge dr. med. Henrik Hey fra Medicinsk Afdeling på Vejle Sygehus har forsket i virkningen af D-vitaminer, og han mener, at tilsætning af D-vitamin i mælk kan rette op på danskernes underskud af D-vitaminer.

 - Det er et skridt i den rigtige retning. D-vitamin giver energi, styrker vores immunforsvar og holder infektioner væk. Men vi får mindre D-vitamin end folk i Norge, Sverige og USA, hvor man beriger mælk, ost, juice, margarine og mel med D-vitamin, siger Henrik Hey til Vejle Amts Folkeblad.

Får for lidt

Hans undersøgelser af 65.000 blodprøver viser, at op mod halvdelen af befolkningen har lavt indhold af D-vitamin, og næsten hver femte bør behandles for det.

 - Vi er nødt til at gøre noget, for vi danskere får ikke nok D-vitamin i kosten, og vi får heller ikke nok gennem solen. De øvrige skandinaver får to-tre gange mere, og amerikanerne får fem gange mere end os, mener Henrik Hey.

Han ser ingen risiko for at få for store doser af D-vitamin.

Mælk har et naturligt indhold af D-vitaminer, men vitaminerne forsvinder, når fedtet bliver trukket ud af mælken, som det sker i produktionen af let- og minimælk.

D-vitamin fremmer optagelsen af calcium i kroppen. Det er et livsvigtigt grundstof, som har betydning for mange processer i kroppen.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden