Da hvalen kom til Vejle - igen

I sommer fulgte det meste af Danmark med i dramaet, da en hval udåndede i Vejle fjord og i dag vendte hvalen tilbage - til kunstmuseet.

Seks flyttemænd bar 18 paller med knogler ind på Vejles nye kunstmuseum. Her kan borgerne se hvalen igen - nu dog kun som skelet - fra fredag.

Kraniet kunne sniges ind

Specielt hvalens fire meter lange kranium, som i renset tilstand vejer 400 kilo, vakte bekymring. Og det lykkedes at snige kraniet ind gennem døren, som var nøje udmål på forhånd.

En duft af tran

Siden hvalens endeligt i sommer er knoglerne renset grundigt - i elefantmøg. Selv om knoglerne er renset grundigt af bakterier, bredte der sig en særlig duft af tran.

Verdens ældste finhval

Det viste sig efter parteringen, at hvalen blev omkring 130 år. Og det er da også tydeligt at se på knoglerne, at den havde både gigt og knogleskørhed.

Alderen på over 100 år gør hvalen fra Vejle Fjord til verdens ældste kendte finhval. Normalt regner man kun med, at finhvaler bliver ca. 50 år.

Kommer sent i seng

Resten af dagen vil gå med at samle skelettet, så hvalen kan ligge i den store specialbyggede sandkasse i kunstmuseets store sal.

- Vi kommer nok sent i seng, konstaterede Peter Gravlund, projektleder ved Statens Naturhistoriske Museum, København.

Efter et halvt år i Vejle vender den gamle hval tilbage til hovedstaden, hvor den også skal udstilles et halvt år. Hvad der derefter skal ske med skelettet, er ikke afgjort.