Dårligt vejr gav livreddere en træg sommer

Kystlivredderne havde historisk få sikkerhedsaktioner under årets badesæson, der sluttede onsdag aften.

Onsdag aften pakkede Trygfondens kystlivreddere sammen for sidste gang i år. De afslutter årets badesæson med historisk få sikkerhedsindsatser. 

I TV SYDs område har seks strande livreddere, og i denne sommer har der været fire livreddende aktioner, 293 førstehjælpsaktioner, 734 forebyggende aktioner og 7.772 oplysende indsatser. Ialt 8.803 indsatser for livredderne i Syd- og Sønderjylland.

På Henne Strand omkom en tysk badegæst den 17. juli, da han druknede i et hestehul, uden at livredderne kunne stille noget op. 

Ifølge programchefen for vandsikkerhed i Trygfonden, René Højer, skyldes de få sikkerhedsudrykninger, at dårligt sommervejr har holdt badegæster væk fra strandene.

quote

Ved gode somre oplever vi tusindvis af gæster på strandene. Vi har haft meget, meget få rigtige badedage i år, og det giver færre aktioner.

René Højer, programchef for vandsikkerhed, Trygfonden

- Ved gode somre oplever vi tusindvis af gæster på strandene. Vi har haft meget, meget få rigtige badedage i år, og det giver færre aktioner, siger han.

Det dårlige sommervejr har til gengæld givet livredderne mulighed for at bruge tiden på at oplyse om bedre badesikkerhed.

Det er en vigtig aktivitet, mener Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i Trygfonden Kystlivredning.

- Oplysning sikrer, at folk får sig en god dukkert. Det handler om at klæde dem godt på til at aflæse de forhold, de er på vej ud i, så de får en sikker og sjov oplevelse, siger han. 

I TV SYDs område har seks strande livreddere, og i denne sommer har også de kun få gange været i aktion, hvor der har været tale om livreddende indsats.
I TV SYDs område har seks strande livreddere, og i denne sommer har også de kun få gange været i aktion, hvor der har været tale om livreddende indsats.
Foto: TrygFondens Kystlivredning

Badesæsonen startede ved Sankt Hans 23. juni, og siden da har der været et par tusind sikkerhedsaktioner. Det dårlige sommervejr har også påvirket, hvilke sikkerhedsaktioner kystlivredderne har rykket ud til.

- Vi ser den typiske palette af ulykker, men der en overrepræsentation af surfer-relaterede aktioner. Det skyldes, at vejret har været knap så indbydende til badning, men mere til vandaktivitet, siger han.

Ifølge programchefen for vandsikkerhed i Trygfonden, René Højer, vil årets sløve sommervejr ikke få en betydning for antallet af kystlivreddere til næste år. Livreddere er der også brug for i dårligt vejr, mener han.

- Når vejret har været dårligt, det har blæst meget, og der har været fralands- og pålandsvind, kan der opstå farlige situationer, selv om der ikke er særlig mange på stranden. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi har livreddere på strandene uanset vejret, siger han.

Syd- og Sønderjylland: 4 livreddende aktioner, 293 førstehjælpsaktioner, 734 forebyggende aktioner, 7.772 oplysende indsatser.

  • Lakolk: 1 livreddende aktion, 79 førstehjælpsaktioner, 92 forebyggende aktioner og 1.709 oplysende indsatser
  • Østerstrand: 0 livreddende aktioner, 50 førstehjælpsaktioner, 20 forebyggende aktioner og 1.228 oplysende indsatser
  • Rindby: 0 livreddende aktioner, 21 førstehjælpsaktioner, 72 forebyggende aktioner og 1.050 oplysende indsatser
  • Vejers: 0 livreddende aktioner, 11 førstehjælpsaktioner, 78 forebyggende aktioner og 751 oplysende indsatser
  • Henne: 1 livreddende aktion, 37 førstehjælpsaktioner, 298 forebyggende aktioner og 1.478 oplysende indsatser
  • Hvidbjerg: 2 livreddende aktioner, 95 førstehjælpsaktioner, 174 forebyggende aktioner og 1.556 oplysende indsatser