Danfoss får store EU-hug for prisfusk

Ulovlige prisaftaler koster Danfoss dyrt. Men bøden på 670 millioner kroner sætter ikke punktum i sagen, vurderer ekspert.

Det var en brødebetynget topchef i Danfoss, som tog bladet fra munden, efter at industrigiganten havde modtaget en ordentlig lussing fra EU-Kommissionen i form af en bøde på 670 millioner kroner for ulovlige prisaftaler.

- Det er en yderst pinagtig sag for os, og jeg vil gerne beklage. Det er så meget imod det, vi prædiker, og rammer os lige i hjertekulen. Derfor bøjer vi nakken, sagde administrerende direktør Niels B. Christiansen på et pressemøde.

Han beklagede, at virksomheden ikke selv opdagede, at der skete ulovligheder i et tysk datterselskab, og understregede, at topledelsen først blev bekendt med sagen, da EU-Kommissionen ransagede virksomheden i foråret 2009.

Danfoss forventer nu, at virksomheden kan lægge et "langt og smerteligt" kapitel bag sig.

Professor Peter Møllgaard tvivler dog på, at det sidste punktum er sat i kartelsagen for Danfoss.
Han mener, at Als-virksomheden kan imødese en række erstatningssager i Europa for tab og henviser til, at der allerede verserer civile søgsmål mod Danfoss i USA og Canada.

- Det er næsten umuligt at forestille sig, at det ikke sker. Vi kan forvente, at de, der har lidt et tab på priskartellet, vil rejse erstatningssager, siger Peter Møllgaard fra Handelshøjskolen i København, CBS.

Professoren peger på, at vi også har set erstatningssager i Danmark i forbindelse med kartelsager.

Landets fire største kommuner fik 150 millioner kroner i erstatning efter rørkartelsagen fra 1998, hvor flere danske virksomheder blev afsløret af EU-Kommissionen for at koordinere priserne på fjernvarmerør.

Niels B. Christiansen understreger, at Danfoss ikke er vidende om, at de skulle være blevet stævnet i Europa. Og forventer heller ikke at blive det.

- Vi har ikke hensat yderligere, fordi vi ikke mener, at der er nogen, som har tabt penge på kartellet. Derfor vurderer vi heller ikke, der skulle være basis for en sag, siger han.

Topchefen henviser til, at Danfoss i sit halvårsregnskab allerede har afsat 720 millioner kroner til den forventede bøde.

Ifølge EU-Kommissionen har kartelsamarbejdet fundet sted på markedet for kompressorer til blandt andet køleskabe og frysere i en periode fra april 2004 til oktober 2007.

Selskaberne har på europæisk plan søgt at koordinere deres prispolitik og holdt markedsandelene stabile.