Danfoss undgik krise i Polen

Danfoss var en af de første danske virksomheder, der slog sig ned i Polen, og kan snart fejre 20 års jubilæum i Polen med rekordmange medarbejdere.

Men det var på et hængende hår, at Danfoss undgik massefyringer i Polen, da finanskrisen for alvor rasede, siger Niels Damgaard Hansen, direktør for den største af Danfoss' i alt fire fabrikker i Polen.

Frivillig arbejdsfordeling

Selvom Polen klarede sig bedre gennem krisen end mange andre europæiske lande, blev mange af de udenlandske virksomheder i landet hårdt ramt, også Danfoss.

- Jeg stod over for at skulle fyre 20-30 procent af vores medarbejdere. Men vi undgik massefyringer, fordi medarbejderne gik med til at gå ned på firedages uge, siger Niels Damgaard Hansen.

Bedre at alle lider lidt..

Medarbejderne på fabrikken i Grodzisk Mazowiecki 20 kilometer uden for Warszawa er ikke medlem af nogen fagforening, så ledelsen kunne forhandle ordningen på plads med medarbejderne uden forhindringer.

- Som en af medarbejderne sagde, er det bedre, at alle lider lidt, end at enkelte skal lide meget, siger direktøren.

Kører på fuldt tryk

Nu er krisen kommet på afstand, medarbejderne er tilbage på femdages arbejdsuge, og produktionen kører på fuld tryk i de store produktionshaller.

Det er ikke kun de lave lønninger, som gør Polen attraktivt, siger Niels Damgaard Hansen.

- Drivkraften hos unge polakker er større, end hvad jeg oplever hjemme i Danmark. Selvfølgelig falder en stor del af den polske befolkning igennem, men der er også rigtig mange, der klarer sig. Jeg har tit hørt de unge sige, "min familie boede på landet, og vi var fattige. Jeg vil ikke være fattig - jeg vil have en højere stilling, og jeg vil kæmpe for det", siger Niels Damgaard Hansen.

Rekord-antal ansatte

Danfoss regner med at gå ud af 2010 med flere ansatte i Polen end de 1305, som var den hidtidige rekord fra 2008.