TV der bevæger dig

Danmark har haft mulighed for bedre grænsekontrol i to år

Foto: TV SYD

Danmark har kunnet udføre langt mere systematisk grænsekontrol, end man har gjort. Først nu vil regeringen benytte sig af mulighederne.

I juli 2012 afsagde EU-Domstolen en dom om grænsekontrol, som betød, at Danmark og andre EU-lande fik mulighed for at gennemføre systematiske grænsekontroller. Det skriver Jyllands-Posten.

Domstolen godkendte en hollandsk model, hvor politiet kan standse personer i biler, i tog og i lufthavne og kontrollere deres identitet, nationalitet og opholdsret, også selvom der ikke er decideret mistanke.

Kontrollen i Holland har ført til, at politiet alene i første halvdel af i år har pågrebet 580 udlændinge med ulovligt ophold i landet. Men i Danmark stopper politiet kun biler, hvis der er mistanke om ulovlige forhold.

Professor i europæisk politik ved Københavns Universitet Peter Nedergaard siger, at embedsmænd har kendt til dommen i to år og har orienteret regeringen om den:

- Men enten har regeringen ikke ønsket at øge kontrollen, eller også har dens egen kritik af VKO's tidligere forsøg på at øge kontrollen gjort den blind for mulighederne, som EU-Domstolen har givet, siger han til Jyllands-Posten.

Mens EU-Domstolen i to år har accepteret den kontante hollandske kontrol, var det først i sidste uge, at den danske regering bebudede en ny, skærpet grænsekontrol.

Læs artiklen fra Jyllands-Posten her

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden