Danmarks ældste sømærke skal op igen

Driftige folk på Fanø vil have nyt liv i Sønderho Havn, og derfor skal Æ Kåver rejses påny.

En model af Kåver'en er i hele april udstillet i Fanø Sparekasse. Det mere end 14 meter høje sømærke stod ammen med en tvilling syd og sydvest for Sønderho, indtil det væltede i en storm i 1935.

Vigtige pejlemærker

I gamle dage var de to pejlemærker uundværlige for de søfarende, når de skulle finde vej ind gennem farvandet mellem Fanø og Mandø, hvad enten de skulle til Ribe eller Sønderho.

Med dispensation fra fredningsmyndigheder, byggetilladelse fra Fanø Kommune og helt uundværlig støtte fra en række fonde og lokale virksomheder er det lykkedes Sønderho Havn Støtteforening at få alt på plads.

Begynder i maj

I forbindelse med forberedelserne har snedkermester Gustav Petersen i Sønderho udført en model af kåver'en i skala 1:10. Det er den, der her i april kan ses på en udstilling i Fanø Sparekasse i Nordby. Senere bliver den udstillet i Sønderho.
 
Egetræerne til kåver'en er købt og fældet og bliver snart skåret i passende længder. Planen er at byggeriet begynder i maj, og opstillingen på Kåverbjerget kan finde sted i august. Det er i øvrigt de tre snedker-og tømrermestre Niels Brink-Jensen, Gustav Petersen og Arne Wohlert i Sønderho, der skal udføre tømrerarbejdet.
 
Mere om sømærket og projekt Sønderho Havn på linket i denne artrikel.

Kåver'en i Sønderho - Link til folkene bag genskabelsen af Sønderho Havn