Danmarks ældste stork flytter tilbage til Danmark

Storkeentusiaster troede, at storken var en unge fra reden i Smedeager, men storken i Bolderslev viser sig at være Danmarks ældste nulevende stork.

I ugevis har storkeentusiaster holdt øje med en stork i Bolderslev. De mente, at storken var en unge fra kuldet fra storkereden i Smedeager, men nu har de fundet den fascinerende historie ved hjælp af ringnummeret.

Ringnummer 1A25 sidder nemlig på storken, og de fire cifre fortæller, at storken i virkeligheden er Danmarks ældste nulevende stork, fortæller Mogens Lange fra Storkene.dk.

- Den udklækkede i 1996 i Fovslet ved Kolding, og det betyder, at den nu er 21 år, siger Mogens Lange til TV SYD.

Bliv lidt klogere på den hvide stork her.
Bliv lidt klogere på den hvide stork her.
Foto: Simon Svanes Jensen, TV SYD

Storken stammer som skrevet fra Fovslet. Her havde et ægtepar en storkeplejestation som en del af et projekt under Dansk Ornitologisk Forening. Plejestationen tog imod storke, som ikke kunne klare sig i naturen, hvis storkene eksempelvis var kommet til skade. Her plejede de dem, og storkene fik mulighed for at yngle. Mere end 30 storkeunger kom ud af projektet – heriblandt storken fra Bolderslev.

- Som tre-årig og kønsmoden stork slog den sig så ned i byen Langstedt syd for Flensborg. Her fandt den en hunstork, som den siden har fundet sammen med i reden hvert år, efter de har været under varmere himmelstrøg i vintermånederne.

- Og nu er den så vendt hjem til Danmark. Vi har fået meldinger fra Tyskland om, at deres gamle, danske stork er blevet udkonkurreret af en yngre model, og nu er den så dukket op her i Bolderslev, siger Mogens Lange.

- Det er en gammel, fin herre, og han er Danmarks ældste stork lige nu.

Vilde storke kan normalt leve op til 30 år.

Bolderslevstorken er Danmarks ældste. Den har ringnummer 1A25.
Bolderslevstorken er Danmarks ældste. Den har ringnummer 1A25.
Foto: Per Lund