TV der bevæger dig

Danmarks nye kæmpestore vindmøllepark rejser sig

På billedet til venstre får den første kæmpevindmølle på Horns Rev 3 vinger på. Billedet til højre er fra 11. juli, hvor installationsskibet ”Brave Tern” havde fået alle komponenter til de første fire vindmøller ombord i havnen i Esbjerg. Foto: Vattenfall / Søren Hvolgaard Andersen

Den igangsatte nye havmøllepark ved Horns Rev gør vindmøllestrømmen billigere end nogensinde før.

Den allerførste af 49 kæmpemøller i Danmarks foreløbigt største og næste havmøllepark, Horns Rev 3, har netop fået vingerne på i Nordsøen ud for den jyske vestkyst.

Parken vil dække det årlige elforbrug hos op mod 425.000 danske hjem. Det er første gang i fem år, at der bygges en ny, stor havmøllepark i Danmark.

For Vattenfalls danske landechef, Michael Simmelsgard, er det en milepæl, og det mener han også, at det er for energisystemet i Danmark.

- Vi får nu en markant større elproduktion fra vindmøller. Det er et stort skridt i udviklingen af offshorevind, som har bragt prisen på vindmøllestrøm ned, og de næste vindmølleparker bliver jo blot endnu billigere, siger han.

- Det betyder, at havvindmøller for alvor bliver en vægtig faktor i en fossilfri fremtid og i elektrificeringen af det danske energisystem.

Sejles ud fra Esbjerg Havn

Vattenfall er Danmarks største udvikler af havvind og vil investere mere end 20 milliarder i Danmarks grønne omstilling frem mod 2022. Ud over Horns Rev 3 skal Vattenfall opføre de kommende kystnære havmølleparker Vesterhav Syd og Nord ved Søndervig samt Kriegers Flak i Østersøen.

I brancheorganisationen Dansk Industri ser man frem til endnu mere dansk vindenergi til konkurrencedygtige priser.

- Vindproduktion udgør på de bedste dage allerede nu mere end det samlede danske elforbrug. Med det historiske energiforlig i år kan vi se frem til, at vi vil få 100 procent grøn strøm i kontakten over hele året i 2030, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Horns Rev 3 vil øge den årlige danske elproduktionskapacitet fra vind med over 12 procent. Møllerne er produceret af MHI Vestas og sejles ud fra Esbjerg Havn. Arbejdet med at installere resten af møllerne forventes at vare til november, og parken ventes i drift i starten af 2019.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden