Danmarks største genbrugsbutik blev et tilløbsstykke

De stod i kø for at komme ind, da landets største genbrugsbutik fredag blev indviet i Horsens.

Den er meget stor, den genbrugsbutik, Blå Kors indviede i Horsens fredag: 6.800 kvadratmeter med potter, planter, byggematerialer, legetøj, retro-tøj, plader, porcelæn, bøger, sofaer, stole og cykler.

Og Blå Kors har erfaringer med, at jo større, jo bedre:

- Det er vores største butikker, som giver den bedste omsætning, så hvorfor ikke åbne et helt center? Når folk vil bruge en halv dag i Ikea eller Bilka, så tror vi på, at de også gerne vil besøge et genbrugscenter med gode billige varer af alle slags. Tilmed er der altid overraskelser i en genbrugsbutik, siger chef for Blå Kors Genbrug, Jytte Jensen.

Det var miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der indviede butikken.

Hun arbejder for at udbrede genbrug i Danmark.

- Selvom din gamle T-shirt eller dit sofabord ikke er meget værd i dine øjne, kan det være guld værd for andre. Samtidig gør du miljøet en kæmpe tjeneste ved at give tingene et langt liv. Alene at producere én ny T-shirt kræver mere vand, end der kan være i ti badekar. Derfor skal vi have endnu flere til at lægge brug-og-smid-væk-kulturen på hylden, siger Kirsten Brosbøl.

Generalsekretær Christian Bjerre, Blå Kors, glæder sig over tilstrømningen:

- Vi har jo haft genbrugsbutikker i en lang årrække , men nu er det spændende at løfte det op på et nyt niveau. Med 6800 kvadratmeter og med at have faktisk et helt varehus.

Han fremhæver også cafeen, som et godt tilbud. Her er der arbejde til folk med sociale udfordringer.

- Det er dejligt at folk kan få en kop kaffe, og når vi kan kombinere det med at bruge folk, som er sårbare, så er det en win-win-situation.

Klip fra åbningen og interview med generalsekretær Christian Bjerre. (1:18)