Dansk Folkeparti: Det skal være slut med at betale erstatninger tilbage

Region Syddanmark har 44 gange krævet erstatningspenge tilbage fra patienter - heriblandt Jørn Buch. Det vil Dansk Folkeparti sætte en stopper for.

Det er snart tre år siden, at Patienterstatningen afgjorde, at Jørn Buch skulle have knap 271.000 kroner i erstatning af Region Syddanmark.

Men otte måneder senere bestemte Ankenævnet for Patienterstatning, at det skulle han ikke - han skulle ikke have nogen erstatning overhovedet - og han fik 30 dage til at betale pengene tilbage.

Men den slags frem og tilbage med folks erstatninger skal slutte nu. Det har Dansk Folkeparti stillet et lovforslag om i Folketinget.

Det hele startede efter en operation for blærekraft. Jørn Buch fik en masse blodpropper i benet efter operationen. Benet blev derfor amputeret. 

Efter en operation fik Jørn Buch masser af blodpropper i benent. Derfor blev man nødt til at fjerne det. I dag døjer han med store fantomsmerter i det amputerede ben. 

Lægerne erkendte ifølge Jørn Buch selv fejlen og han fik sin erstatning - men alligevel endte det hele med, at Region Syddanmark nu kræver pengene tilbage.

- Jeg synes jo, at det er fuldstændig vanvittigt, at man kan tildele folk en erstatning, og senere kræve den tilbage uden videre, siger Jørn Buch til TV SYD.

I Dansk Folkeparti kan man godt forstå forargelsen.

quote

Jeg synes jo, at det er fuldstændig vanvittigt, at man kan tildele folk en erstatning, og senere kræve den tilbage uden videre.

Jørn Buch, historiker og foredragsholder, Haderslev

-      Vi mener ikke, at det er til gavn for patienterne, som det er i øjeblikket, og det giver nogle store usikkerheder for patienterne, når de har modtaget en erstatning, siger folketingsmedlem Karina Adsbøl (DF) til TV SYD.

Jørn Buch syntes, at erstatningen for lægefejlen var for lille. Derfor ankede han sin sag, men det skulle han aldrig have gjort. Ankeinstansen mente nemlig ikke, at han skulle have erstatning. Derfor kræver Region Syddanmark nu erstatningspengene tilbage. 

- Når vi får en afgørelse fra Ankenævnet, der siger, at der ikke var noget grundlag for at udbetale erstatning, så mister vi jo det juridiske grundlag for den udgift. Derfor kræver vi pengene tilbage, siger Vickie Foged, der er juridisk chefkonsulent i Region Syddanmark, til TV SYD.

- Mange af dem har jo stået uden forsørgelse, fordi de er blevet fejlbehandlet af vores sundhedssystem. Der mener vi bare, at patienten skal kommer før systemet, siger Karina Adsbøl.

I løbet af de sidste 2½ år har Region Syddanmark krævet erstatningspenge tilbage fra patienter 44 gange, og de budgetterer hvert år med at få tilbagebetalt otte millioner kroner af de erstatningspenge, der er udbetalt. 

- Alle kan jo forstå, at det ikke er sjovt at skulle betale penge tilbage, som man har fået for måske flere år tilbage. Men systemet er nu engang indrettet sådan, at vi kan  og skal gøre det, siger Vickie Foged.

- Det kan je gikke følge. Ikke når man har tildelt. Så ved man jo aldrig, hvor man er i det her samfund, siger Jørn Buch.