Dansk mindretal får sin første minister

Sydslesvigsk Vælgerforenings Anke Spoorendonk bliver den første danske minister i en tysk delstatsregering.

Hun er kendt som det danske mindretals afdæmpede, men ihærdige fortaler på den politiske scene.

Og nu kan Sydslesvigsk Vælgerforening SSV's gruppeformand i landdagen i Kiel, Anke Spoorendonk, snart føje en helt ny titel til cv'et:

Minister i en tysk delstatsregering.

SSV's talsmand, Lars Erik Bethge, bekræfter over for Ritzau, at det bliver den 64-årige tidligere gymnasielærer, som får en ministerpost i den kommende regering i Slesvig-Holsten.

Det har SSV onsdag aftalt med det socialdemokratiske SPD og De Grønne under de igangværende koalitionsforhandlinger i Kiel. De skal i juni resultere i et historisk regeringssamarbejde med deltagelse af det danske mindretal i Sydslesvig.

- Hun har tilkendegivet, at hun personligt interesserer sig for kultur, Europa og det grænseoverskridende samarbejde i for eksempel Østersøområdet, siger Lars Erik Bethge.

Han tilføjer, at det endnu ikke er afgjort, hvordan porteføljerne konkret bliver fordelt, men at Slesvig-Holsten hidtil har haft syv ministre, og at den ny regering ikke vil ændre ved dette antal i krisetider.

Flertal på et mandat

Det danske mindretalsparti fik tre mandater ved delstatsvalget 6. maj, og sammen med De Grønne og SPD vil den ny regering råde over et mandats flertal i delstatsparlamentet.

Forbundskansler Angela Merkels kristeligt demokratiske CDU opnåede lige akkurat flest stemmer ved valget, men må altså rømme regeringskontorerne i Kiel og har i valgkampen været yderst kritisk over for SSV's greb efter magten.

Den afgående delstatsregering har både i 2011 og i år barberet 4,7 millioner euro (knap 35 millioner kroner) af tilskuddet til de danske skoler, så de modsat de tyske skoler i delstaten kun modtager 85 procent i støtte.

Men det bliver nu ændret. For SSV har onsdag fået sit vigtigste krav ved koalitionsforhandlingerne opfyldt:

- SPD, De Grønne og SSV er blevet enige om at genetablere ligestillingen for tilskud til skolerne, siger Anke Spoorendonk til Flensborg Avis og tilføjer:

- Det betyder, at en elev i en dansk skole får præcis samme tilskud, som der gives til elever i de offentlige tyske skoler.

Forhandlingerne skal være afsluttet i begyndelsen af juni, og landdagen ventes 12. juni at vælge socialdemokraten Torsten Albig til ny ministerpræsident, hvorefter denne udpeger sin regering - som altså får dansk deltagelse.