TV der bevæger dig

Dansk og tysk smelter sammen i teater-stykke

Fra forestillingen "Grænsen", som har premiere i Flensborg i næste uge.

Fra forestillingen "Grænsen", som har premiere i Flensborg i næste uge.

Fra forestillingen "Grænsen", som har premiere i Flensborg i næste uge.

1 af 3

Dansk og tysk smelter sammen i en ny forestilling, som Den dansk-tyske Teatergruppe i Flensborg har premiere på i næste uge. Både på og bag scenen.

- Det er sprogundervisning i praksis, forklarer dramatiker Kaj Nissen, som er manden bag visionen om et flersproget teater. Teatret afspejler den virkelighed, vi lever i, og her i grænselandet er virkeligheden altså ikke étsproget.

Aktuel virkelighed

Forestillingen hedder "Grænsen". Og stykket indledes med, at løbesedlerne med "Oprop" daler ned over scenen.

Selvom handlingen foregår i besættelsestiden, så afspejler stykket også den aktuelle virkelighed i grænselandet, hvor befolkningerne smelter sammen, noterer det Lille Teater i en foromtale.

Kulturel smeltedigel

Der er både danske og tyske skuespillere med i forestillingen, og der tales flere sprog på scenen. Grænselandet som en kulturel smeltedigel ? et sted, hvor modsætninger mødes og mennesker støder mod hinanden som strandgods ved havets kyst. Grænsen har flyttet sig mange gange, både på papiret og inde i hovederne, indtil den kun eksisterer som et fantom.

Adskiller - og samler

Grænsen er det, der adskiller ? men kan også være det, der samler.

Det nye teaterstykke spiller både nord og syd for grænselinien og det fortæller historien om besættelsestiden i et nyt lys.

Flere af skuespillerne har allerede erfaring med at spille flersproget teater. Det er nemlig anden gang, at teatrene, der til sammen kalder sig for Den dansk-tyske Teatergruppe, har kastet sig ud i denne udfordring. Og det bliver ikke sidste gang, hvis det står til Kaj Nissen:

-Grænselandet er fyldt med historier, der bare venter på at blive fortalt, så mere vil nok følge, mener han.

Rundt i regionen

I alt spilles 11 forestillinger både nord og syd for grænsen. Fra Hoptrup i nord til Husum i syd - med premiere den 24. oktober.

Den 16. november holdes et særarrangement i Frøslevlejrens Efterskole. Henrik Skov Kristensen og Matthias Bath vil før forestillingen sætte besættelsestiden på ?flødeskumsfronten? til debat.

Mere information om forestillingerne og teatergruppen ses på facebook.

Se mere om forestillingerne

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden