Danske børn overvåges ulovligt på nettet

Danske overvågningskameraer ligger frit tilgængeligt på nettet, hvor andre kan følge med via nettet. Flere hundreder af udenlandske internetbrugere har kigget med på Vejrup Endrup Fritidscenters kameraer.

I Danmark er der over en halv million overvågningskameraer og en stor del af disse befinder sig i de danske dagsinstitutioner, skoler og ungdomsklubber. Og flere af disse kameraer har så dårlig sikkerhed, at internetbrugere fra hele verden ganske enkelt kan skaffe sig adgang til kameraerne hjemme fra deres egne computere.

Det har blandt andet Vejrup Endrup Fritidscenter, der ligger i Bramming, oplevet. De installerede fire kameraer i deres faciliteter for at forebygge og opklare hærværk og tyveri, men hurtigt blev kameraerne dog misbrugt af udefrakommende.

- Vi skulle have nogle kameraer, der kom op og fungerede i forhold til at forhindre hærværk og tyveri. Det virkede som det skulle, og så tænkte vi ikke videre over, at det kunne misbruges, fortæller Per Burkal, der er leder af Vejrup Endrup Fritidscenter.

I løbet af januar måned havde de fire kameraer over 500 besøgende fra hele verden, som kunne tilgå kameraerne hjemme fra deres egen computer.

- Når vi har en årsgennemgang og kigger på tagrender osv., så skal vi også have et punkt, der hedder it-sikkerhed, siger Per Burkal.

Fritidscenteret har dog lukket for sikkerhedsbristen, da de har lavet et noget mere omfattende password. Og Per Burkal håber, at andre følger deres eksempel.

- Jeg er ikke så bekymret, fordi det, vi har, ikke er interessant for dem, der søger på nettet. Men jeg vil gerne oplyse andre om problemet, så dem, der klikker videre, ikke finder noget på det næste, de klikker på, fortæller Per Burkal.

Hør her Per Burkal forklare, hvorfor de satte kameraerne op, og hvad der bør gøres. (Varighed: 0:32)