Danske butikker øger grænsehandel

Den danske Fakta-kæde kan være med til at trække flere kunder syd for grænsen. Det kan øge grænsehandelen, siger direktør fra Fleggaard.

Fakta åbnede midt i februar to butikker syd for grænsen. Fakta vil have del i grænse-kagen, forklarer chef for Fakta i Tyskland, Ronny Glindemann.

- Der er et marked, der skønnes til at ligge på omkring 10 milliarder kroner om året, siger han.

Over al forventning

Og handlen går godt i de danske Fakta-butikker syd for grænsen:

- Det går over al forventning. Kunderne tager imod det, som er markedet for os - frugt, grønt, kød og mejeri. Tyskerne handler også overraskende meget. Vi kan se på vores euroomsætning i kassen, at mellem 20 og 30 procent er tyskere, siger Ronny Glindemann.

Flere butikker

Han vil ikke afsløre, om der er flere butikker på vej, men vil heller ikke udelukke det.

Dansk Supermarked, der står bag blandt andre Bilka, Føtex og Netto, har i øjeblikket ingen planer om at indtage grænse landet, men dermed ikke sagt, at det ikke kan ske.

- Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange penge i grænse handel, men vi vil hellere sælge varerne fra lokale butikker i Danmark i stedet for at placere dem syd for grænsen.

- Men det er klart, at vi også kan blive presset så meget af konkurrence og lovgivning, at det bliver aktuelt for os. Vi vurderer løbende situationen, og det kan bestemt godt komme på tale, siger pressechef i Dansk Supermarked, Mads Hvitved Grand.

Flere danske butikker?

Dansk Supermarked har sammen med Coop Danmark og De Samvirkende Købmænd haft annoncer i landets dagblade for at gøre opmærksom på, at en halvering af øl- og sodavandsafgiften kan skabe 1450 job herhjemme.

- Vi synes, det ville give rigtig god mening fra politisk hold at sørge for, at handlen bliver flyttet tilbage til Danmark, siger Mads Hvitved Grand.

I den store danske grænse butik Fleggaard håber direktør Mike Simonsen, at Fakta kan være med til at skubbe endnu flere kunder ned over grænsen.

- Det er fantastisk, at en dansk detailhandelskæde vil være med til at trække danskere til Tyskland, siger han.

Ifølge detailhandelsekspert Bruno Christensen tester Fakta med de to nye butikker markedet i grænse landet. Er resultatet positivt, er der ingen tvivl om, at der åbner flere danske butikker dernede.