TV der bevæger dig

Danske hesterejer skal være bæredygtige

02:21

Når du stikker næsen ned i køledisken i supermarkedet, så findes der et hav af mærker, som skal fortælle os forbrugere, om maden er fedtfattig, med fuldkorn og dyrket økologisk. Fisk og skaldyr har deres eget mærke. MSC-mærket betyder, at fisken er fanget på en bæredygtig måde. Men når du kigger efter danske hesterejer, så mangler mærket. Men det vil branchen gøre noget ved.

Foto: René Deleuran Mølgaard Andersen

1 af 2

Fangsten af danske hesterejer kan endnu ikke kaldes bæredygtig. Nu skal fangstreglerne laves om, så de kan blive det.

Rejefiskeriet i blandt andet Esbjerg og på Rømø skal gøres mere bæredygtigt, så de danske hesterejer fremover kan bære det internationale MSC-mærke.

Det blå MSC-mærke findes på fisk- og skaldyrsprodukter, der er fanget på bæredygtig vis. Det har tidligere ikke været muligt at fastlægge bestanden af hesterejer, hvorfor fiskeriet ikke har kunnet få betegnelsen bæredygtig.

Hesterejen bliver fanget i hele vadehavsområdet, og fiskeriforeningerne for de forskellige lande er derfor gået sammen om at finde et sæt fangstregler, der gør det muligt at blive MSC-certificeret.

Formanden for Sydvestjysk Fiskeriforening fortæller til TV SYD, at arbejdet med MSC-certificeringen har taget godt 5 år, og han forventer de danske hesterejer tidligst bliver certificeret i 2017.

De nye fangstprocedurer skal godkendes og høres af styrelser og miljøorganistaioner før titlen som bæredygtigt fiskeri er i hus.

Du kan blive meget klogere på det danske rejefiskeri i dagens udgave af Naboer, der besøger Esbjerg Havn. Det er på TV SYD+ klokken 15:00, 19:55 og 22:40.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden