Danske kampfly i aktion

Igen natten til mandag var de danske F16-fly fra Skrydstrup på vingerne over Libyen. Dermed har de danske kampfly allerede været i aktion to gange, siden de lørdag ankom til Sigonella-basen på Sicilien.

- Missionerne har været offensive og behæftet med en vis risiko. Det har tydeligvis været bombeoperationer formentligt rettet mod Gaddafis kommunikations- eller kommandofaciliteter eller mod flyvestationer, fortæller major Lars Cramer-Larsen fra Forsvarsakademiet.

Han vil ikke udelukke, at de danske kampfly har været med til at bombe den libyske leder Muammar Gaddafis kommandocentral i Tripoli, som luftangrebene angiveligt har ramt.

- Jeg ved ikke præcist, hvad de danske fly er blevet sat ind imod. Det er meget svært at sige, om danskerne har været med til at bombe Gaddafis kommandocentral. I princippet kunne de godt være det, siger Lars Cramer-Larsen.

Han forklarer, at der ligger en klar tjekliste for, hvad koalitionen af kampfly skal ramme og hvornår. Det er amerikanerne, som har kommandoen over de forskellige landes fly. Flere uger i forvejen har USA præsenteret en overordnet plan for Nato. Planen beskriver i detaljer, hvad der skal gøres for at håndhæve det flyveforbud, som FN har vedtaget.

- Fra starten har man klassificeret målene og lagt en strategi for, hvornår målene skal angribes. Meget tidligt har man gået efter Gaddafis knudepunkter i kommunikationen og lagt dem ned. Siden er man gået efter de faciliteter, hvorfra han styrer Libyen. Det er dem, man rammer nu, forklarer Lars Cramer-Larsen.

Landstyrker skal rammes

Kampflyene er efterhånden nået langt ned på listen over mål, som skal rammes for at uskadeliggøre Gaddafi. Derefter er det landstyrker, som flyene skal forsøge at ramme, vurderer seniorforsker Bjørn Møller fra Dansk Institut for Militære Studier.

- I første omgang er det Gaddafis luftstyrker, der er hovedmålet. Det kan endda være, at det allerede er nået. Derefter er det så de vigtigste landstyrker, man vil gå efter, siger Bjørn Møller.

Han vurderer, at det kan tage flere uger, inden landstyrkerne er passiviseret. Han peger på, at indsatsens længde også afhænger af, hvor meget Gaddafi vælger at sprede sine styrker. Jo mere man spreder dem, jo længere tid tager det at få ram på dem alle, forklarer Bjørn Møller.

Samlet har Danmark sendt seks fly, 132 flyversoldater og en mængde gods til basen, der ligger på Siciliens sydlige spids. Det er en italiensk flådebase med permanent amerikansk tilstedeværelse.

Den internationale militæraktion går under navnet Odyssey Dawn. Og ud over dansk deltagelse, er der blandt andet både amerikanske, britiske, franske og italienske fly og skibe involverede i aktionen.