Dansker på integrations-ydelse: Er jeg flygtning i mit fædreland?

Sven-Åge Asp Poulsen er født og opvokset i Danmark og er dansk statsborger. Alligevel vælger jobcenteret i Aabenraa nu at sende ham på integrationsydelse i stedet for kontanthjælp.

56-årige Sven-Åge Asp Poulsen, der bor i Bylderup-Bov i Aabenraa Kommune, har søgt kontanthjælp hos kommunen, efter han blev fyret fra sit job. Men i stedet for kontanthjælp har kommunen givet Sven-Åge en lavere ydelse – nemlig integrationsydelse. Grunden er, at hans kone er fra Polen.

quote

Er jeg blevet flygtning i mit eget fædreland?

Sven-Åge Asp Poulsen, integrationsydelsesmodtager

Sven-Åge Asp Poulsen og hans kone har fælles forsøgerpligt. Konen er polsk statsborger, har ikke været i landet i 7 af de seneste 8 år og har altså ikke optjent arbejdstagerstatus. Det var jobcenterets begrundelse for at sende den 56-årige danskfødte mand på integrationsydelse.

- Er jeg blevet flygtning i mit eget fædreland, spørger Sven-Åge retorisk, da TV SYD tager ud for at snakke med ham.

I stedet for kontanthjælpens godt 14.000 kroner må Sven-Åge nøjes med integrationsydelsens 8.000 kroner om måneden – penge, der skal forsørge ham selv, hans kone og deres barn.

Konen er hjemmegående og har aldrig modtaget offentlig ydelse fra den danske stat. Hun havde meningitis som spæd og har derfor haft svært ved at arbejde i sit voksenliv pga. nedsat koncentrationsevne.

- Jeg har altid sagt til hende: Hvis bare du passer på huset, vores søn og vores hund, så skal jeg nok sørge for, at der er mad på bordet, fortæller Sven-Åge Asp Poulsen.

quote

Umiddelbart synes jeg, at det lyder helt grotesk, at han ikke kan få kontanthjælp ligesom alle andre danskere.

Ejler Schütt, formand, Arbejdsmarkedsudvalget, DF, Aabenraa

Formanden for Arbejdsmarkedsudvalget i Aabenraa Kommune forstår ikke, hvordan sådan noget kan ske.

- Umiddelbart synes jeg, at det lyder helt grotesk, at han ikke kan få kontanthjælp ligesom alle andre danskere, lyder det fra Ejler Schütt, formand, Arbejdsmarkedsudvalget, DF, Aabenraa.

Nu opfordrer Ejler Schütt familien til at anke afgørelsen.

- Han har arbejdet og betalt skat i Danmark i mange år. Hvorfor skal han straffes for at være gift med en polak?

Familien har været nødt til at flytte i en mindre bolig og skille sig af med hunden, indtil Sven-Åge enten kan få en højere ydelse eller et nyt arbejde.

Der er cirka 536 danske statsborgere, der modtager integrationsydelse i Danmark.