Danskerne har glemt slaget ved Dybbøl

Danskerne ved ikke, hvem Sønderjylland blev tabt til i 1864. Det viser en ny undersøgelse lavet af Ritzau.

I Universe på Als kan man opleve krigen i 5D. Med bevægelse og røg bliver publikum blæst tilbage i tiden i skyttegravene ved Dybbøl.

Det slag ved Dybbøl, der blev afgørende for sønderjyderne for 150 år siden, er gået i glemmebogen for mange danskere.

Mange aner nemlig ikke, hvem vi var i krig mod for 150 år siden, da landegrænsen rykkede nordpå, og Sønderjylland blev preussisk.

Ifølge en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, tror 60 %, at Danmark var krig med Tyskland, som slet ikke eksisterede dengang. Under to procent af befolkningen ved, at Danmark var i krig med Preussen og Østrig i 1864.

Men historikere mener, at slaget ved Dybbøl har haft langt større betydning for Danmark end Anden Verdenskrig. For selvom grænsen dengang blev trukket helt op til Kongeåen, var nederlaget med til at skabe et Danmark, der ligner det, vi har i dag:

- Slaget ved Dybbøl i 1864 er en langt vigtigere milepæl for Danmark end Anden Verdenskrig, der til sammenligning blot var en parentes, siger historiker Ditte Kock fra Historiecenter Dybbøl Banke til Ritzau.

Efter slaget ved Dybbøl måtte Danmark afstå hertugdømmerne Slesvig, Lauenborg og Holsten. Der gik 56 år, før en lille del af det tabte område - nemlig Sønderjylland - igen blev dansk.

I aftenens udsendelse kan du genopleve soldaternes kamp ved Dybbøl.

TV SYD sender også live på fredag, når kongehuset og en række ministre markerer 150-året for Slaget ved Dybbøl.