TV der bevæger dig

Danskerne henter færre øl, sodavand og cigaretter i Tyskland

Danskerne henter færre øl, sodavand og cigaretter over grænsen

En rapport, som Skatteministeriet offentliggjorde onsdag formiddag, viser, at grænsehandlen er faldet med knap 3 milliarder kroner siden 2013.

Danskerne henter færre øl, sodavand og cigaretter over grænsen. Rapporten viser således, at omfanget af grænsehandlen er faldet med knap 3 milliarder kroner mellem 2013 og 2015. Sidste år udgjorde den samlede grænsehandel knap 9 milliarder kroner.

Den faldende grænsehandel vurderes i rapporten dels at hænge sammen med en række afgiftsnedsættelser på bl.a. øl og sodavand, dels at lande omkring Danmark har sat priser og afgifter op på bl.a. cigaretter og tobak. Det har gjort det mere attraktivt for danskerne at købe varer herhjemme.

00:49

I Meny i Haderslev sælger de flere øl- og sodavand end de tidligere har gjort.

Luk video

Rapportens konklusion bygger på tal fra to forskellige opgørelsesmetoder, der vurderer udviklingen i grænsehandelen stik modsat hinanden - og her har Skatteministeriet i vid udstrækning valgt den opgørelsesmetode, som peger på en nedgang i grænsehandelen med Tyskland.

Rapportens overordnede konklusion er på den baggrund, at der ikke er udviklingstræk i grænsehandlen, som her og nu peger på et behov for større afgiftsændringer.

Samtidig vurderes det i rapporten, at den illegale handel med chokolade og slik er stigende. I 2015 blev der handlet illegalt for 175 millioner kroner chokolade og slik. 

SKAT arbejder på at dæmme op for den illegale handel og styrker således i år kontrollen med illegal punktafgiftspligtige chokolade- og sukkervarer. Det vurderes imidlertid ikke at være tilstrækkeligt. 

Derfor vil skatteministeren senere på året fremsætte lovforslag om at skærpe straffen for illegal handel og indførsel af chokolade- og sukkervarer. Blandt andet i form af højere bøder.

- Rapporten gengiver en konklusion, vi allerede kender fra andre undersøgelser. Derfor er regeringen også klar til at stramme op på det her område. Vi skal bekæmpe den illegale handel, og et af midlerne er at øge bødestraffen for dem, der snyder. Hvis man fusker med slik, så skal hammeren falde,  siger skatteministerKarsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse om grænsehandelsrapporten..

 

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden