Danskerne klumper sig sammen i byer

Om 40 år bor ni ud af ti danskere i byer. Østjylland får en kraftig befolkningstilvækst, og der bor 1.5 millioner danskere i det østjyske bybælte fra Randers til Kolding.

4,5 millioner indbyggere bor i byregion København-Malmø.

Forudsigelsen kommer i en omfattende rapport fra Realdanias fond.

Rapporten er lavet af Mandag Morgen på grundlag af udsagn fra 1.100 nøglepersoner i samfundet samt interview med 50 eksperter på for eksempel byplanlægning og økonomi.

Horsens er blandt de byer, som får en kraftig befolkningstilvækst. Den bliver på 25 procent i løbet af 40 år.

Danmark får mere vild natur, og landbruget bliver samlet i store produktionsenheder.

i 2050 har Danmark 1.000 storlandbrug, 20 agroindustrielle klynger og tre højteknologiske bioraffinaderier.

Bor i parcelhuse

Flertallet af danskere bor stadig i parcelhuse, men de er blevet energirenoverede. Om 40 år bruger boligerne 50 procent mindre energi end i dag.

80 procent af al transport sker på elektricitet. 100 procent af det samlede energiforbrug kommer fra vedvarende energikilder.

Danskerne bruger i 2050 40 procent af husholdningsbudgettet på økologiske varer.

Rapporten forsøger også at give svar på, hvad danskerne lever af om 40 år.

Udvikling af ny teknologi bliver et stadig større erhvervsområde. En stor gruppe på 20.000 danskere arbejder med at udvikle teknologi til elbiler.

- Det er svært at spå om fremtiden, men man kan lære en masse af at give et kvalificeret bud på, hvordan vores samfund udvikler sig. Det er en effektiv og nyttig måde at analysere nutiden på. Det skaber en forståelse for, hvordan vi kan realisere samfundsmæssige målsætninger. Det kan også medvirke til at kvalificere de valg, vi tager hver eneste dag, for at forme udviklingen - og i sidste ende den verden, vi ønsker at leve i, siger Flemming Borreskov, adm. direktør i Realdania.

Du finder hele rapporten på Realdanias hjemmeside.